Podle CNBC v úterý republikáni ve Výboru pro zahraniční věci Sněmovny reprezentantů přiblížili aplikaci TikTok plošnému zákazu v USA.

Jsou znepokojeni zprávami, že TikTok shromažďuje osobní údaje od svých předplatitelů v USA a může dokonce sbírat stisknutí kláves od těch, kteří používají TikTok. Legislativa, která by vedla k zákazu TikToku na všech mobilních zařízeních v USA, pokročila.

Legislativa by dala prezidentu Joe Bidenovi pravomoc zakázat populární aplikaci v americkém výboru. Předseda Michael McCaul řekl: „Každý ví, co je TikTok. Je příliš nebezpečné aby byl na našich telefonech a telefonech našich dětí. To je smyslem tohoto zákona.“ Spojené státy v prosinci zakázaly TikTok pro telefony vlastněné vládou.

McCaul’s DATA Act postoupil z výboru poměrem hlasů 24 ku 16. Hlasování o navrhovaném návrhu zákona bylo rozděleno podle stranických linií s 24 hlasy ve prospěch přesunutí legislativy pocházejících od všech republikánů ve výboru, zatímco 16 nesouhlasných hlasů přišlo od všech demokratů. McCaul řekl, že doufá, že hlasování není začátkem zhroucení dvojstrany, pokud jde o čínskou technologii.

V roce 2021 TikTok zasáhl jednu miliardu uživatelů měsíčně a loni v srpnu průzkum odhalil, že 67 % dospívajících ve státech používá TikTok a 16 % jej používá neustále. Insider Intelligence říká, že TikTok vlastní 2,3 % trhu digitální reklamy za společnostmi jako je Google, Facebook, Amazon a Alibaba. Společnost je vlastněna čínskou firmou Byte Dance, a i když popírá jakékoli vazby na pekingské špionážní operace, stejně jako jiné čínské společnosti musí souhlasit s tím, že vyhoví všem požadavkům tamní zpravodajské agentury.

TikTok ve svém prohlášení říká: „Zákaz Spojených států pro TikTok je zákazem exportu americké kultury a hodnot více než miliardě lidí, kteří využívají naše služby po celém světě. Jsme zklamáni, když vidíme, že se tento uspěchaný legislativní krok posouvá vpřed.“ navzdory jeho značnému negativnímu dopadu na práva a svobodu milionů Američanů, kteří používají a milují TikTok.“

Návrh zákona má před sebou dlouhou cestu. Pokud by to bylo odhlasováno ze sněmovny kontrolované republikány, stále by o něm musel hlasovat v Senátu kontrolovaném demokraty, což by mohl být problém. A pokud by návrh zákona prošel Senátem, musel by zákon podepsat prezident, nebo by jej mohl vetovat. Pokud Biden udělá to druhé, veto může být zrušeno dvěma třetinami hlasování od členů Sněmovny a Senátu.
I když by platforma mohla být oslabena, jen tak by nezmizela a nevypla se, řekla Martin. Další analytik, Andrew Boone z JMP, uvedl, že pokud bude TikTok ve státech zakázán, Facebook by byl velkým vítězem kvůli penězům, které mateřská společnost Meta investuje do Facebooku. Boone také poznamenal, že „Pokud by TikTok zmizel, byla by větší poptávka po Instagramu. Analytik také říká, že Spotlight Snapchat a YouTube Shorts by měly také prospěch ze zmizení TikToku.
Jak to nakonec s TikTokem v USA dopadne, se teprve uvidí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno