Společnost Prusa Research dnes na svém blogu zveřejnila nové informace o připravovaném modelu MK4. Jedná se o evoluci, díky které česká firma zase odskočí konkurentům, nebo se jedná jen o malý krůček vpřed?

Osobně mě představení MK4 zprvu příliš nezaujalo, a to díky vizuální podobě, která je na první pohled shodná s předchozím modelem. Při bližším prozkoumání a především přečtení veškerých detailů a specifikací se mě chopilo nadšení. Co tedy nová Průša bude umět?

Pro mě konkrétně je nejpříjemnějším vylepšením připojení k Wi-fi v základní výbavě. Vděčíme za to 32-bitové architektuře, na které je nová Original Prusa MK4 postavena. Josef Průša ve svém blogu zmiňuje i Nextruder. Tento extruder nové generace bude zodpovědný za bezchybnou první vrstvu, která by měla vzniknou bez jakéhokoliv nastavovaní, seřizování či jiného uživatelského zásahu. S pomocí Pressure Advance a Input Shaper technologiím se navíc bude jednat o velmi krátký proces.

Neméně rychlá má být údajně i výměna trysky. Tento proces je povedeně zachycen ve videu, které naleznete níže. Nejen na rychlosti je postavena nová Průša. Velkou dávku pozornosti a vývojářské lásky si zasloužila i bezpečnost, snadná údržba a konektivita. Oproti MK3 se jemně navýšila i tisková plocha, která nyní činí 250x210x220 mm. Této velikosti se povedlo docílit díky již zmíněnému Nextruderu, který je oproti svému předchůdci kompaktnější.

Příjemným detailem je pak také grafický displej, na kterém můžete vidět náhled G-codů a dalších detailů. Zajímavostí je RGB proužek umístěný pod tímto displejem. Tento bar bude sloužit především jako ukazatel stavu tisku.

Zmínit musíme i nové No-VFA motory, které jsou nejenže velmi tiché, ale i v neposlední řadě i rychlé. Díky těmto motorům již nebude docházet ke vznikům miniaturních artefaktů, které tu a tam hyzdili naše výtisky. Vše je navíc podpořeno novými 10 mm hlazenými tyčemi na ose Z.

Označit novou MK4 za evoluci by bylo příliš troufalé. Jednoznačně se ale jedná o výrazný krok vpřed. MK4 bude extrémně rychlá, podezřele tichá a s největší pravděpodobností se bude jednat o další obří úspěšný projekt od Prusa Research.

Kompletní seznam všech novinek a podrobností najdete na stránkách výrobce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno