První iPad byl uveden na trh v době, kdy byly „netbooky“ již součástí trhu, ale Steve Jobs našel způsob, jak přinést masám produkt, který napodobuje velikost těchto přenosných notebooků, ale přidává další funkce, jako je podpora dotykové obrazovky.

Navzdory konkurenci v tomto konkrétním prostoru v té době iPad přečkal bouři a 13 let po svém vzniku zůstává nejprodávanějším tabletem na světě.

První vlna dodávek iPadu se začala dostávat k zákazníkům 3. dubna 2010 a v té době existovalo velké množství konkurenčních produktů. Dnes Apple rozšířil svou rodinu tabletů, zatímco jediným dalším skutečným soupeřem, i když v menší kapacitě, pokud jde o dodávky, je Samsung, který každoročně chrlí prémiové modely Galaxy Tab S.

Řada Surface od Microsoftu je na trhu také zastoupena, ale protože používá správný operační systém pro stolní počítače, nebylo by fér to srovnávat. Během oznámení prvního iPadu byl Microsoft na vrcholu a zaměřoval se na několik segmentů, a pokud by někdo řekl předním hráčům v tomto odvětví, že iPad se za deset let stane nejdominantnějším tabletem, pravděpodobně by je označil za blázna.

Prodej iPadu byl zpočátku pomalý, ale nakonec se rozběhl. Ve druhém čtvrtletí roku 2011 měl Apple podle Statista neuvěřitelných 61 procent tržního podílu na trhu s tablety . Do čtvrtého čtvrtletí roku 2022 se celkový podíl Applu snížil, a to díky téměř 50 procentům celosvětových dodávek. Před více než deseti lety ale Apple neprodával stejný počet iPadů jako dnes, takže je třeba na to myslet.

Původní iPad se také prodával za 499 dolarů, když byl poprvé uveden na trh, byl těžký a měl masivní rámy kolem displeje. Už si můžete domyslet, že produkt dostával políčky ze všech stran, protože za stejné peníze si zákazníci mohli ukořistit notebook se slušnými specifikacemi. Bez ohledu na to se Applu podařilo vybojovat obrovský kus trhu a v současné době má k dispozici čtyři různé tablety, které lze zakoupit s funkcemi, jako je podpora pera, klávesnice a myši, které u první verze vůbec neexistovaly.

V roce 2024 se očekává, že Apple uvede na trh první řadu OLED iPad Pro a s tímto blížícím se vydáním se očekává, že technologický gigant upevní svou pozici světového lídra na poli tabletů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno