Minulý rok jsem měl možnost otestovat vlajkovou loď společnosti vivo X80 Pro a letos tu mám novinku v podobě vivo X90 Pro. Ta, na rozdíl od loňského modelu přichází s řadou změn, zda k lepšímu nebo horšímu, se dozvíte níže.

Hned na úvod, je tu několik věcí, které se mění. Pro začátek je to jeden z mála telefonů vybavených špičkovým procesorem Mediatek Dimensity 9200 a dokonce přichází s vlastním zobrazovacím a zobrazovacím koprocesorem vivo V2. Ještě zajímavější je senzor použitý v jeho primárním fotoaparátu, jednopalcový IMX989 od Sony, který je zatím největší v chytrých telefonech.

SPECIFIKACE

  • SoC: MediaTek Dimensity 9200
  • Displej: 6,78″ 120Hz OLED, 1260×2800, Q9
  • RAM: 12 GB
  • Úložiště: 256 GB
  • Baterie: 4870 mAh
  • Porty: USB Type-C
  • Operační systém: Funtouch OS 13 (Android 13)
  • Přední fotoaparát: 32MP
  • Zadní fotoaparáty: 50MP primární (OIS, f/1.75), 50MP portrét (f/1.6), 12MP širokoúhlý (f/2.0)
  • Konektivita: Wi-Fi, Bluetooth 5.3, 5G
  • Rozměry: 164 x 74 x 9 mm
  • Barvy: Vegan Leather Legendary Black
  • Hmotnost: 215g
  • Nabíjení: 120W drátové, 50W bezdrátové
  • IP Hodnocení: IP68 odolnost proti prachu a vodě

Design

Design vivo X90 Pro je stejně jako u jeho předchůdce velmi prémiový. Dominují mu zadní koženková záda, která jsou v mém případě v černé barvě. Toto řešení je asi tím nejlepším v boji proti otiskům prstů. Další oblastí, která okamžitě upoutá pozornost je obrovský kulatý ostrov pro fotoaparáty, ten odděluje od zbytku zad velmi pěkný kovový proužek s jemným, nápisem Xtreme Imagination — vivo Zeiss Co-engineered.

Design poskytuje rovnoměrně zakřivenou přední a zadní stranu s výrazně zakřivenou obrazovkou, která je v dnešní době spíše na ústupu. Displej je 6,78palcový 120Hz OLED displej schopný až 2800 x 1260 pixelů, s výchozím rozlišením 1080p. Pokud hledáte opravdu velký telefon, který se dá ale stále snadno chytit jednou rukou, potom je vivo X90 Pro právě tím, co hledáte.

Zakřivená obrazovka není bez nevýhod. Například zachycuje odrazy světla mnohem snadněji než ploché obrazovky a při pohledu shora dolů trochu ztrácí na přesnosti barev po stranách. To také ztěžuje přístup k některým prvkům rozhraní v několika aplikacích a webech s tlačítky tak daleko, že jsou na zakřivené části displeje.

Na spodní straně zařízení se potom nachází USB-C nabíjecí/datový port, reproduktor a slot pro SIM kartu. Pravá strana potom obsahuje tlačítka pro hlasitost a vyhrazené tlačítko napájení.

Hardware

Procesor Mediatek Dimensity 9200 je středobodem vivo X90 Pro a je doprovázen vlastním zobrazovacím čipem V2. Čip je zodpovědný za snížení zátěže procesoru Mediatek v oblasti zpracování videa a fotografie, což má za následek nižší míru zahřívání, kterým trpělo vivo X80 Pro (to ovšem bylo vybaveno Snapdragonem 8 Gen 1. K dispozici je také 12 GB RAM a 256 GB úložiště.

Jak je vidět, tak PCMark neidentifikuje hardware tohoto zařízení korektně

Díky přechodu na Mediatek Dimensity 9200 přišlo vivo X90 Pro o superrychlé odemykání obrazovky pomocí otisku prstu pomocí třetí generaci snímače Qualcomm 3D Sonic Max, kterým disponoval loňský model. Kromě toho, že vás v noci neoslňuje jasným světlem (což musí optické senzory udělat, aby identifikovaly prsty), disponoval senzor také několika funkcemi, jako je možnost spouštět uživatelem volitelné aplikace, když se dotknete jeho určitých částí. Neříkám, že je senzor ve vivo X90 Pro špatný, ale prostě na loňský model v tomto ohledu ztrácí.

Novinku také postihla redukce pixelů, kdy vivo X80 Pro nabízí displej s rozlišením 3200 x 1440, zatímco X90 Pro zůstává u rozlišení 2800 x 1260. Popravdě ale si toho na 6,78palcovém displeji jen sotva všimnete.

Baterie a výkon

Jednou z nejlepších funkcí loňské i letošní vlajky je bezesporu rychlé nabíjení, přičemž vivo přímo v balení dodává kompatibilní nabíječku. Při výkonu 120 W vám X90 Pro dokáže plně nabít za méně než 30 minut, což můžu potvrdit na základě mých měření. Díky své dvoubateriové architektuře sestávající ze dvou malých baterií se telefon ani při tom nepřiměřeně nezahřívá. Jestli máte stále obavy o životnost, volitelný přepínač v Nastavení vám umožní vypnout rychlé nabíjení. Pokud si pořídíte kompatibilní bezdrátovou nabíječku, můžete telefon nabíjet rychlostí 50 W.

Po dobití vydrží baterie podle testu PCMark 18 hodin a 17 minut, přičemž po ukončení testu v baterii zbývá ještě 20% energie. Při běžném používání potom telefon vydrží den a chlup. Musím ale poznamenat, že mě až překvapilo, jak rychle se telefon vybíjel v pohotovostním režimu, kdy jiná zařízení bez problému vydrží i několik dní, X90 Pro se vybil během zhruba 3 dní. Je otázkou, zda je na vině software a zda tato věc bude po aktualizaci opravena.

 

Co se výkonu týče, tak zde si Dimensity 9200 nevede vůbec zle a v testu Wild Life Extreme dosáhl výsledku 3735 bodů, což je 1200 bodů více než u loňského modelu a řadí se tak v tabulce hned za Samsung Galaxy S23 Ultra.

Software

Vivo X90 Pro je po vybalení dodáván s Funtouch OS 13, založeným na Android 13. Ten až neobvykle rychle a agresivně zabíjí aplikace na pozadí, což může bát mnohdy nepříjemné, zejména potom, když máte rozečtené nějaké vlákno ve fóru, nebo i článek v novinách, vždy vás to hodí na začátek a vy musíte hledat, kde jste skončili. Tyto problémy lze vyřešit nastavením aplikací na Neomezovat spotřebu energie na pozadí v Nastavení systému baterie, ale toto je řešení, se kterým byste se u telefonu s 12 GB RAM a 4 700 mAh baterií neměli potýkat.

Ve Funtouch OS jsou také některé elegantní doplňky, které bych rád viděl ve více telefonech Android. Můžete například naklonovat některé aplikace a přihlásit se k více účtům najednou; existuje praktické gesto třemi prsty pro spuštění multitaskingu na rozdělené obrazovce; a kromě Material You existuje několik možností přizpůsobení.

Vivo také garantuje u X90 Pro tři roky aktualizací Androidu, a až 4 roky bezpečnostních záplat. V tomto ohledu by se společnost mohla také o něco více pochlapit.

Fotoaparát

Co však bude většinu zákazníků vivo zajímat, jsou jistě kamery a jejich obrazový výstup. I tentokrát společnost vivo úzce spolupracovala s německými odborníky na fotografie společností Zeiss. Na zadní straně najdete tyto fotoaparáty: vynikající 50MP IMX989 od Sony s 1palcovým snímačem, další 50MP portrétní objektiv IMX758, který nabízí 2x optický zoom a 12MP širokoúhlý fotoaparát. Na přední straně se potom ukrývá 32MP selfie kamera. Na rozdíl od X80 Pro však telefon nenabízí periskopový fotoaparát ani žádný fotoaparát s více jak 2x zoomem.

Popravdě řečeno hned z kraje musím konstatovat, že jediným kvalitním a použitelným fotoaparátem je ten primární 50MP IMX989 od Sony. Nabízí naprosto skvělé snímky především díky Zero Shutter Lag, které dělá přesně to, co chcete. Na rozdíl od mnoha konkurentů je vivo X90 Pro schopno zachytit záběry v okamžiku, kdy stisknete spoušť, takže si můžete být jisti, že vám neunikne žádný důležitý okamžik. To však funguje pouze při dostatečném osvětlení. Fotografie jsou neuvěřitelně detailní, s vyváženou ostrostí a spíše přirozeným vzhledem. Mezi vzorky není žádný šum a také žádné viditelné stopy po jeho odstranění. Všechny fotografie vykazují vynikající dynamický rozsah, i když je to někdy na úkor trochu nižšího kontrastu. U tmavších scén musí fotoaparát po stisknutí spouště zachytit trochu světla navíc.

V noci snad není jiný telefon, který byste chtěli mít u sebe.  Jasná světla jsou pečlivě exponována, aby se minimalizovaly odlesky bez ztráty detailů z tmavších míst snímku. A oblasti, které by měly být tmavé, jako noční obloha, tak většinou zůstanou.

Výchozí barvy telefonu považuji za trochu přesycené, ale naštěstí jediným klepnutím aktivujete režim Zeiss Natural Color, který zachová věrné tóny bez ztráty detailů nebo dynamického rozsahu. Popravdě jej používám nejraději. Existuje celá řada dalších filtrů, některé přímo od společnosti Zeiss a jiné zase od vivo.

Celkově jsou fotografie, které jsme pořídili hlavním fotoaparátem, jedny z nejlepších, které můžete v dnešní době ze smartphonu získat.

Co se zbylých dvou fotoaparátů týče, tak ty už nejsou tak skvělé jako ten primární, ale stále odvádí velmi dobrou práci. Ultrawide je nejslabší ze tří zadních čoček, s poklesem detailů, plošší paletou barev a sníženým výkonem při slabém osvětlení.

2x teleobjektiv je sice o něco lepší a vede si za dobrých světelných podmínek dobře. Všechny vzorky nabízejí dostatek detailů, i když ne tak vynikající jako v případě primárního fotoaparátu. To jasně demonstruje nadřazenost 50MP 1″ snímače nad 50MP 1/2,4″ snímačem.

Záznam videa ze zadních kamer dosahuje až 4K@60fps nebo 8K@24fps. Pokud nepotřebujete rozlišení, možná by bylo lepší držet se 1080p, v tomto okamžiku budete moci použít „Ultra“ stabilizaci telefonu, která patří mezi nejlepší na světě.

Selfie kamera s 32Mp snímačem má působivě vysoké rozlišení, i když clona f/2,5 jej trochu omezuje. Záběry přesto za dobrého osvětlení dokáží zapůsobit. Ovšem za zhoršených podmínek si to vybírá svou daň.

Celkem

Vivo X90 Pro je podle všeho výkonná vlajková loď, která v mnoha směrech získává nejrůznější vylepšení, zejména v oblasti výkonu a fotoaparátu. Pokud jste náruživými fotografy a toužíte po naprosto skvělých snímcích, potom je pro vás tento telefon jasným kandidátem ke koupi.  Na straně druhé přichází X90 Pro o řadu skvělých funkcí, kterými disponovala předchozí generace a po softwarové stránce je tu řada zařízení, která jej svou všestranností překonají.

PŘEHLED RECENZE
vivo x90 Pro
80 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-vivo-x90-pro-nova-vlajka-s-zeiss-optikou-a-1-snimacem<font size="3">vivo X90 Pro je bezpochyby velmi elegantní a výkonný fotomobil, který uspokojí náročné fotografy. Díky velmi rychlému nabíjení jej budete mít neustále k dispozici. Ovšem po softwarové stránce má zařízení co dohánět a os minulé generace postrádá některé zajímavé funkce. <br/> <b> + Brilantní primární fotoaparát<br/> + Skvělý design<br/> + Vysoký výkon<br/> + Rychlé nabíjení<br/> - Hardwarové downgrady <br/> - Rychlé vybíjení v pohotovostním režimu<br/> - Software akresivně zabíjí aplikace na pozadí<br/> - K dispozici je pouze 2x optický zoom<br/> </b> </font>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno