Když přijde řeč na nejlepší telefony s fotoaparátem, okamžitě se mi vybaví několik značek, Apple iPhone, Samsung Galaxy S Ultra a vivo, ale Xiaomi si klade za cíl spojit všechny dohromady.

Xiaomi 13 Ultra, právě představená prémiová vlajková loď společnosti pro rok 2023, je pravým telefonem s fotoaparátem.

Vše začíná designem, který připomíná skutečný fotoaparát s povrchem připomínajícím kůži, kulatým kamerovým systémem a působivým sestavením čtyř fotoaparátů, které se nepodobají žádnému jinému.

Největší změnou oproti iPhonům a zařízením Galaxy je, že Xiaomi 13 Ultra si klade za cíl pořizovat snímky se skutečným vzhledem jako z klasického fotoaparátu namísto typických přepracovaných fotografií ze smartphonu. A právě proto Xiaomi navázalo spolupráci s ikonickým výrobcem fotoaparátů Leica.

Než se zeptáte: ano, Xiaomi řeklo, že telefon je uveden na trh globálně. Dnešní zahajovací akce se zaměřila na uvedení v Číně, ale očekáváme, že nám společnost v blízké budoucnosti řekne více o globální verzi. Dobrou zprávou je, že Xiaomi 13 Ultra má zhruba stejnou cenu jako loňský model 12S Utlra.

Budete si také moci zakoupit sadu profesionálního příslušenství Xiaomi 13 Ultra včetně ochranného pouzdra, gripu fotoaparátu, 67mm adaptačního kroužku a krytky objektivu za cenu cca 145 dolarů.

Takže v čem je Xiaomi 13 Ultra tak výjimečný?

Fotoaparát

Je to všechno o kombinaci hvězdného hardwaru a inovativního softwarového zpracování snímků.

Počínaje hlavním fotoaparátem, používá největší snímač dostupný v oboru, 1palcový Sony IMX989, a tento snímač svou velikostí výrazně překonává snímače na iPhonech a Samsung Galaxy. Ovšem tento snímač již využívá právě vivo X90 Pro. Xiaomi je stejně hrdé na nanometrovou přesnou výrobu objektivu, který je vrcholem tohoto fotoaparátu. Jde o objektiv typu Summicron, který je klíčový pro dosažení přirozeného vzhledu fotografií, o který Xiaomi usiluje.

Zdroj: Xiaomi

Poté ultraširokoúhlý fotoaparát a dva teleobjektivy používají stejný snímač Sony IMX858, takže Xiaomi skutečně zajišťuje, že získáte konzistentní barvy u všech těchto fotoaparátů.

Ultraširokoúhlý fotoaparát je nejširší, jaký jsme kdy viděli na smartphonu s 12 mm, ve srovnání s předchozím nejširším 13 mm u řady iPhone 14 Pro. To se nemusí zdát jako velký rozdíl, ale ve světě ultraširokých fotoaparátů je to skutečně docela patrné. Tento fotoaparát bude také schopen zaostřit na vzdálenost pouhých 5 cm pro pořízení epických makro snímků.

A pak máte dva teleobjektivy: jeden s 3,2x zoomem (nebo 75 mm ve fotografickém vyjádření) se širokou clonou f/1,8 a jeden s 5x zoomem (120 mm), rovněž s velmi rychlou clonou f/3,0. To vám umožní používat tyto čočky i za špatných světelných podmínek a stále získat velmi dobrou kvalitu obrazu, na rozdíl od většiny ostatních telefonů, kde jsou fotoaparáty se zoomem za šera velmi omezené.

Specifikace fotoaparátu Xiaomi 13 Ultra:

  • 50MP Wide (Sony IMX 989, 1″ snímač): 23mm objektiv Summicron s proměnnou clonou (f/1,9 – f/4,0)
  • 50MP ultraširoký (Sony IMX 858, 1/2,51″ snímač) s clonou f/1,8
  • 50MP 3,2x zoom (Sony IMX 858): 75 mm s clonou f/1,8
  • 50MP 5x periskopový zoom (Sony IMX 858): 120 mm s clonou f/3.0
  • 32MP přední kamera

Xiaomi říká, že díky chytrému zpracování můžete mít optimální kvalitu v šesti ohniskových vzdálenostech: 0,5X (12 mm), 1X (23 mm), 2X (46 mm), 3,2X (75 mm), 5X (120 mm) a 10X (240 mm) .

Hlavní fotoaparát také přichází s variabilní clonou, která může jít od f/1,9 do f/4,0, což je příjemné. Při f/1,9 se pozadí rozmaže, takže můžete lépe zaostřit na jeden objekt a při f/4,0 je zaostřeno skoro všechno.

Zdroj: Xiaomi
Ale Xiaomi konkrétně poukázalo na to, že se zabývá „digitálním vzhledem“ moderních smartphonů a místo toho vám chce poskytnout přirozené, skutečné fotografie fotoaparátu, které nejsou přepracované do nekonečna. Klíčovou součástí je optika s čočkou Summicron, kde musíme vyřešit problém s přeostřením na optiku.
Na obrázku výše můžete vidět typické přeostření na obrázku iPhonu, které nedokáže správně zachytit jemnou srst koťat.
Xiaomi 13 Ultra přichází také se speciálním režimem pouliční fotografie, který vám umožní zachytit záběr za pouhých 0,8 sekundy.
Slovy generálního ředitele Lei Juna, jediné slovo, které tento kamerový systém popisuje, je „profesionální“.

Design a barvy

Zdroj: Xiaomi
Motiv fotoaparátu se přenáší do designu telefonu, který celkově vypadá hodně jako tradiční fotoaparát. Klíčem k tomuto efektu je povrchová úprava podobná kůži. Xiaomi to nazývá nano-skin druhé generace a má vynikající odolnost proti skvrnám a příjemný pocit na dotek.
Xiaomi 13 Ultra je k dispozici ve třech barvách:
  • olivově zelená
  • profesionální černá
  • bílá
Můžete si také všimnout, jak je fotoaparát mírně vyvýšený nad zbytkem telefonu, což přináší opravdu skvělý a jedinečný vzhled, který opět pomáhá lépe napodobovat vzhled  skutečného fotoaparátu.

Display

Jen před pár týdny se objevila informace, že Oppo Find X6 Pro má nejjasnější obrazovku na světě, ale už to není pravda, protože jej nahrazuje Xiaomi 13 Ultra.

6,7″ obrazovka na Xiaomi dosahuje působivých 2 600 nitů na jasném slunci v režimu HDR, s typickou maximální úrovní jasu 1 300 nitů. Xiaomi používá zobrazovací panel nové generace, který nazývá panel C7, vyrobený společností China Star, a říká se, že je to ještě působivější obrazovka než nejnovější generace Samsung OLED panelů.

Zdroj: Xiaomi

Další věc, na kterou se Xiaomi zaměřilo, je optimalizace barevného posunu pod širokými pozorovacími úhly a zabudování obrazovky podle standardu kalibrace barev CIE 2015, nebo jednoduše řečeno, zajišťuje, že barvy zůstávají konzistentní napříč různými materiály.

A konečně, tato obrazovka podporuje adaptivní obnovovací frekvenci od 1 do 120 Hz, ale na rozdíl od běžných vlajkových lodí je také mnohem příjemnější pro oči díky 1 920 Hz PWM.

Výkon

Celé zařízení pohání nejnovější procesor Snapdragon 8 Gen 2. Dokonce i základní model je dodáván s 12 GB LPDDR5X RAM a máte na výběr ze tří možností úložiště, základní je 256 GB a máte 512 GB a dokonce 1 TB model.

Je zajímavé, že byste mohli očekávat, že čip bude nejlépe využit při hraní her, ale Xiaomi vysvětluje, že fotoaparát má ve skutečnosti vyšší požadavky na výkon než i ty nejintenzivnější moderní hry.

Xiaomi 13 Ultra také podporuje rychlosti USB 3.2 pro rychlejší přenos souborů.

Baterie a nabíjení

Xiaomi 13 Ultra je vybaven baterií s kapacitou 5 000 mAh a je na stejné úrovni jako většina telefonů Android.
Xiaomi používá měření DOU a říká nám, že tento telefon má skóre 1,34 dne, takže vám vydrží déle než jeden den, což je rozhodně solidní skóre.
Získáte podporu pro kabelové i bezdrátové nabíjení. Kabelové nabíjení je 90 W, což vám poskytne 50 % dobití za pouhých 11 minut a plné nabití zabere pouhých 34 minut. V případě bezdrátového nabíjení získáte rychlost až 50 W, takže 19minutové nabíjení vám dodá 50 %, zatímco plné nabití pomocí kompatibilního rychlého bezdrátového nabíjení trvá 49 minut.
O bezpečnost a efektivitu baterie a nabíjení se starají čipy Surge P2 a G1 vyvinuté společností Xiaomi, které zajišťují bezpečí. Xiaomi také zabudovalo speciální režim extrémní úspory baterie, který se spustí na 1 % a poskytne vám 60 minut používání nebo jej můžete použít k 12minutovému telefonnímu hovoru.
Xiaomi 13 Ultra je úžasný telefon pro fotografování. Místo toho, aby se soustředil pouze na specifikace a snažil se vám je prodat, zaměřuje se na něco důležitějšího: skutečné zpracování fotoaparátu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno