Společnost Panasonic vyrábí jedny z nejlepších televizorů posledních let. Dříve recenzovaný (a obdivovaný) model LZ2000 zůstává na vrcholu cenového žebříčku, ale pro fanoušky AV, kteří chtějí stejnou špičkovou kvalitu obrazu za mnohem méně peněz, je tu dostupnější varianta v podobě řady LZ1500, kterou jsem měl možnost testovat v 55″ variantě.

LZ1500 má naprosto stejné obrazové vychytávky jako LZ2000, tedy jeden z nejnovějších OLED panelů s vysokým jasem, podporu dynamických formátů HDR a nejnovější iteraci procesoru Panasonic HCX Pro AI. Aby se stala cenově dostupnější tak model 55LZ1500 již ale nenese zvukový systém 360° Soundscape.

Specifikace

  • Úhlopříčka – 55″ (139 cm) OLED televize
  • Rozlišení – 3840 × 2160 px
  • Tuner – 2× DVB-T/C/T2/S2 (H.265/HEVC)
  • Technologie obrazu – Dolby Vision, HLG, HDR10
  • Zvuk – Dolby Atmos
  • Konektivita – Wi-Fi, Bluetooth, LAN, 2× HDMI 2.0, 2× HDMI 2.1, 2× USB 2.0, 1× USB 3.0,
  • Cl slot – Ano
  • Procesor – HCX Pro Al
  • Operační systém My Home Screen 7.0

Design a konektivita

Panasonic TX-55LZ1500 opět zdobí obývací pokoj díky tenkým rámečkům, které lemují obrazovku, a vytváří elegantní a moderní a minimalistický styl. Tento detail se docela dobře kombinuje s černým šasi, které tomu všemu dodává prémiový vzhled.

Zdroj: Panasonic

Přípojky jsou umístěny na zadní straně panelu v polohách směřujících do stran a dolů. Na boční straně se nachází Common interface slot, 3,5mm jack pro sluchátka/subwoofer, dva USB konektory a HDMI 4, což je port HDMI 2.0b. Směrem dolů máme RF a dvě satelitní antény, slot USB, tři porty HDMI spolu se starším AV konektorem, portem LAN a digitálním zvukovým výstupem. Porty HDMI na straně směřující dolů jsou rozděleny mezi HDMI 1 a 2, které jsou kompatibilní s HDMI 2.1. K televizoru LZ1500 je dodáván také stejný stříbrný dálkový ovladač plné velikosti s tlačítky přímého přístupu ke streamovacím službám. přidává populární možnosti, jako je Netflix , Prime Video , YouTube, Disney+ a mnoho dalších. Opět zde nenajdete HBO Max nebo třeba SkyShowtime, Pořád nechápu, proč společnost Panasonic nezařadí do svého operačního systému u svých vlajkových lodí plnější nabídku streamovacích služeb, pokud jste jako já a máte rádi třeba HBO Max tak budete i zde muset použít externí zařízení např. Chromecast. Nutno říct, že i se současnou nabídkou streamovacích služeb je zde k dispozici velké množství filmů, seriálů a dokumentů.

Kvalita obrazu

Nejsilnější stránkou modelu Panasonic 55LZ1500 je bezpochyby kvalita obrazu, která nám poskytuje vynikající optimalizaci, díky níž si můžeme bez problémů vychutnat jakýkoli 4K obsah. Opět zde nalezneme mezi jinými i moji oblíbenou předvolbou obrazu režim Filmmaker Mode který již tradičně dodržuje průmyslové standardy nastavení a optimalizaci obrazu.

Zdroj: Panasonic

Společnost Panasonic je mistrem v tom, aby obraz okamžitě po vybalení z krabice vypadal neuvěřitelně přesně a živě, a to je rozhodně případ i tohoto modelu. Vzhledem k tomu, že je Panasonic LZ1500 vybaven panelem Master OLED Pro, který je k vidění u současné vlajkové lodi LZ2000, očekávali jsme od panelu skvělé výsledky v oblasti jasu a obrazu a ty jsme i dostali. Master OLED panel je opravdu špičkový a jako hráč jsem se nemohl vynakoukat, vysoký jas a HDR prostě hrám svědčí a pokud máte u her rádi HDR tak jako já, tak zde, stejně jak u dražšího modelu budete velmi spokojeni.

Herní režim funguje neuvěřitelně dobře a samozřejmostí je i herní ovládací panel, který umožňuje okamžitý přístup k důležitým ovládacím prvkům obrazu a informacím. K dispozici jsou dva vstupy HDMI 2.1, které podporují vysokou snímkovou frekvenci 4K/120 (při plném rozlišení), proměnnou obnovovací frekvenci (VRR) a AMD FreeSync Premium.

Plný potenciál Master OLED Pro poznáte na velmi tmavých nebo světlých místech, kde se kvalita obrazu jen tak neztratí. Panel navíc nabízí některé vylepšující technologie, které jsou důležité pro získání ještě přesnějšího a hlubšího obrazu. Tyto funkce zaměřují svou práci na zvýšení kvality například barev, které oceníme pro přesnější scény bez ztráty čistoty, nebo kontrastu jenž bude pozorován jasnějším způsobem čímž se zamezí ztrátám kvality v tmavších tónech a v neposlední řadě jasu, který je důležitý v otázkách osvětlení. K dispozici máme kompatibilitu s HDR10+ , HDR10+ Adaptive , HLG a Dolby Vision.

My recenzujeme 55palcovou verzi modelu LZ1500 a 55palcový model má stejný panel Master OLED Pro s vrstvou pro odvod tepla a vylepšenou barevnou odezvou, jako předchozí recenzovaný model LZ2000, avšak pozor 42 a 48 palcové modely tento panel NEMAJÍ, místo toho se jedná o běžný panel OLED, který nemá vyšší jas ani technologii pro odvod tepla. Mají však všechny ostatní funkce modelů s větší obrazovkou.

Není překvapením, že zvuk modelu 55LZ1500 je horší než u modelu LZ2000. Model 55LZ1500 již neobsahuje zvukový systém 360° Soundscape Pro. Vytváří mnohem menší zvukovou scénu, pocit 3D prostoru z mixů Atmos je omezenější a umístění efektů je méně přesné. Dalším rozdílem je výkon v oblasti basů, které už nemají takový rozsah a sílu jako u dražšího modelu LZ2000. Dialogy jsou však čisté a dobře poslouchatelné. Pokud chcete fantastickou kvalitu obrazu modelu 55LZ1500 s výrazně lepším vestavěným zvukem, musíte si připlatit. Na druhou stranu, pokud máte externí zvukový systém, pak si buďte jisti, že tento cenově dostupnější Model vám poskytne špičkovou kvalitu obrazu Panasonic LZ2000.

Závěrem

Pokud chcete nejlepší kvalitu obrazu od společnosti Panasonic, aniž byste museli platit za prémiový zvuk vlajkové lodi LZ2000, je tento televizor tou správnou volbou. Master OLED Pro přináší neuvěřitelný celkový jas a dynamický rozsah obrazu, a nabízí tak jeden z nejlepších HDR obrazů, který jsem doposud viděl. I tento model můžeme tedy jak hráčům, tak filmovým nadšencům směle doporučit.

PŘEHLED RECENZE
Panasonic TX-55LZ1500
95 %
recenze-panasonic-tx-55lz1500-excelentni-obraz-za-solidni-cenu<font size="3">Pokud chcete nejlepší kvalitu obrazu od společnosti Panasonic, aniž byste museli platit za prémiový zvuk vlajkové lodi LZ2000, je tento televizor tou správnou volbou. Master OLED Pro přináší neuvěřitelný celkový jas a dynamický rozsah obrazu, a nabízí tak jeden z nejlepších HDR obrazů. </b> </font> + Špičkový obraz<br/> + Skvělé HDR<br/> + Game Control Board<br/> - Absence HBO MAX a SkyShowtime<br/> - Chybí nám 360° Soundscape<br/> </b> </font>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno