Kolik uživatelů chytrých telefonů je skutečně spokojeno s výdrží baterie? Mezi populárnějšími vlajkovými telefony nabízenými po celém světě jsou možná uživatelé iPhone 14 Pro Max a Samsung Galaxy S23 Ultra relativně spokojeni.

Některá specializovaná zařízení, jako je Moto G Power, ale nejsou vlajkovými telefony. Ookla, společnost stojící za aplikací Speedtest.net, nedávno prozkoumala situaci a dospěla k některým závěrům o vybíjení baterie smartphonu.
Ookla říká, že telefonům připojeným k sítím 5G se obvykle vybije baterie dříve než těm, které stále používají pouze 4G LTE. To dává smysl. Ookla ve svém nedávném příspěvku na blogu napsalo, že „uživatelé chytrých telefonů přistupující k sítím 5G pociťují vyšší spotřebu baterie než uživatelé 4G LTE, mezi 6 % a 11 %, v závislosti na systému čipu (SoC) v jejich zařízení.“
Pokud jste uživatelem Androidu, čipová sada Snapdragon 8 Gen 2 použitá na Galaxy S23 Ultra je nejúčinnějším SoC v okolí s nejnižším vybíjením baterie na základě testování společnosti Ookla. Čip měl spotřebu baterie 31 % pro uživatele v 5G a 25 % pro uživatele v 4G LTE síti. Ookla poukazuje na to, že se zdá, že v průběhu času nedochází ke zlepšení vybíjení baterie mezi sítěmi 4G a 5G, ale vlajkové čipové sady se zlepšují. Jako příklad Ookla poukazuje na to, že MediaTek Dimensity 9200 měl 34% vybití baterie u 5G připojení ve srovnání s 45% vybitím u předchozí generace Dimensity 9000.
Zdroj: Ookla
Ookla říká, že uživatelé smartphonů, kteří chtějí prodloužit životnost baterie vypnutím 5G na svém telefonu a používáním pouze 4G připojení, mohli získat stejnou výdrž baterie upgradem na novější model 5G. Ookla znovu poukazuje na Snapdragon 8 Gen 2 a říká, že vybití baterie na 5G s tímto SoC je 32 % ve srovnání s 31 % u Snapdragonu 8 Gen 1 na 4G LTE.
Jde o to, že s novějšími vlajkovými telefony 5G můžete získat stejnou výdrž baterie, jakou získáte vypnutím 5G u svého staršího zařízení a jeho spuštěním v síti 4G. A s novějším modelem můžete skutečně zažít rychlosti 5G.
Pokud vlastníte Pixel 6, podívejte se na graf, který je součástí tohoto článku. Všimněte si, jak je velký rozdíl mezi používáním 4G a 5G s čipem Tensor první generace. Tento SoC měl 40% spotřebu baterie v 5G a 29% spotřebu ve 4G. Uživatelé Pixel 6 mohou ušetřit výdrž baterie tím, že deaktivují 5G. Tensor 2 v Pixel 7 má jen mírně lepší čísla s 28% odběrem ve 4G a 39% odběrem v 5G. Ať tak či onak, telefon řady Pixel 6 nebo 7 si můžete více užít, když vypnete 5G.
Chcete-li deaktivovat 5G na řadě Pixel 6, otevřete číselník a klepněte na *#*#4636#*#*. Zobrazí se stránka s názvem Testování. Klepněte na Informace o telefonu a vyberte síť, kterou chcete použít. Na základě neoficiálních důkazů to prodlouží životnost baterie.
Podívejte se znovu na graf a uvidíte, že čipová sada Tensor je nejvíce neefektivní SoC na základě zvýšené spotřeby baterie mezi používáním v sítích 4G a 5G. Tensor 2 je další a remizoval s Dimensity 9000.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno