Samsung Galaxy Z Fold5 bude představen v Soulu 26. července. Jako obvykle společnost drží věci pod pokličkou, ale řada úniků nám poskytla dobrou představu o tom, co můžeme očekávat. Zde je to, co zatím jen pár dní před velkou akcí Galaxy Unpacked víme.

Upozorňujeme, že tyto podrobnosti jsou založeny na únicích, takže nemusí být 100% přesné. Ve skutečnosti byly některé podrobnosti zdánlivě potvrzeny, ale později byly odhaleny jinými zdroji.

Nový pant

Začněme designem. Největší stížností, pokud jde o Galaxy Z Fold, je mezera, která zůstane po zavření telefonu. Zprávy tvrdí, že Samsung je konečně připraven to napravit novým designem pantu, který se zavírá naplocho.

Zdroj: Onleaks, Smartprix

Nový design bez mezer je v tomto bodě víceméně potvrzen. Samsung dokonce oficiálně potvrdil design bez mezer pro Z Flip5 a i když výslovně neřekl, že totéž platí i pro Z Fold5, je malá šance, že premiérový smartphone společnosti zůstane se zastaralým designem, když se jeho dostupnější sourozenec posune kupředu.

Nový pant řeší další výtku u řady Galaxy Z Fold (a většiny jejích konkurentů) – záhyb uprostřed displeje. Díky novému mechanismu pantů bude skládací displej po složení uvnitř pantu vytvářet tvar kapky, což eliminuje potřebu záhybu. Podobné přístupy jsme již viděli u řady Moto Razr a Oppo Find N.

Fotografie maket Galaxy Z Fold5 potvrdily design, který jsme viděli ve 3D renderech. Všimněte si, že se nejedná o skutečná zařízení, takže nemají skutečné displeje a záhyb, který vidíte na obrázcích níže, nemusí být reprezentativní.

Tělo a displeje

Ti, kteří doufají v kompaktnější Galaxy Z Fold5 ve srovnání s Z Fold4, mají zdánlivě smůlu. Zprávy naznačují, že nový skládací přístroj bude mít velmi podobné rozměry jako ten stávající.

Z Fold5 bude mít v rozloženém stavu rozměry 154,9 x 129,9 x 6,1 mm a ve složeném stavu 154,9 x 67,1 x 13,4 mm. Nadcházející zařízení má údajně váží 254 gramů, což je o 9 gramů méně než Z Fold4.

Zdroj: Onleaks, Smartprix

Několik hlášení tvrdí, že externí displej si zachoval úhlopříčku 6,2 palce jako u Galaxy Z Fold4. Zda bude mít stejně vysoký a úzký poměr stran, se teprve uvidí.

O specifikacích vnitřního displeje stále nepadlo žádné slovo, ale existuje dobrý důvod se domnívat, že to bude 7,6palcový panel jako ten současný.

Některé zprávy tvrdily, že telefon získá hodnocení IP5X, tedy bude „chráněn proti prachu“. Navíc má krytí IPX8, které zaručuje ochranu až 1 m vody po dobu 30 minut. Ice Unirse však uvedl, že tyto zprávy jsou nepravdivé a Z Fold5 zůstane pouze u hodnocení IPX8.

Žádný slot pro S Pen

Je naprosto jisté, že vnitřní obrazovka Galaxy Z Fold5 bude podporovat vstup S Pen, ale telefon nebude mít vestavěný slot pro stylus. Jeho instalace by vyžadovala drastické přepracování a Fold5 se zjevně tvaruje tak, aby byl spíše evolučním zařízením.

Snapdragon 8 Gen 2 pro Galaxy

Samsung Galaxy Z Fold5 bude používat stejný Snapdragon 8 Gen 2 pro Galaxy jako Galaxy S23 Ultra. Minulý rok měl S22 Ultra Exynos 2200 nebo Snapdragon 8 Gen 1, zatímco Galaxy Z Fold4 používal efektivnější Snapdragon 8+ Gen 1, zdá se, že letos nebude v čipsetech žádný rozdíl.

Viděli jsme výsledky Geekbench, které potvrzují primární frekvenci jádra 3,36 GHz. Testovaná jednotka měla 12GB RAM, což pravděpodobně zůstane základní kapacitou zařízení.

Kamery

Samsung s největší pravděpodobností zůstane u 50MP snímače ISOCELL GN3 z Galaxy Z Fold4 jako hlavní jednotky pro Galaxy Z Fold5.

Neslyšeli jsme o žádných relevantních vylepšeních 12MP ultra širokoúhlého a 10MP teleobjektivu od Z Fold4, nic o selfie kamerách. V této pozdní fázi se přikláníme k přesvědčení, že Samsung tuto generaci upgradů fotoaparátu přeskočí. Výkonnější ISP a vyladěný software nového čipsetu by samozřejmě mohly mít citelný dopad na kvalitu obrazu, ale to je otázka, která bude zodpovězena až v recenzi.

Vydání a cena

Samsung obvykle zahájí předobjednávky v den oznámení a poté zahájí prodej první pátek, který přijde dva týdny po oznámení, což je přesně 11. srpna.

Úniky ukazují na zvýšení cen o 100 EUR za 12/256 GB Galaxy Z Fold5 a 120 EUR za 512 GB a 1 TB varianty. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno