Samsung Galaxy Z Flip5 se připojí k Z Fold5 na letní akci Samsung Unpacked v Soulu, která proběhne dnes. Vzhledem k tomu, že jde o jeden z nejočekávanějších telefonů roku, objevilo se mnoho spekulací a úniků, které nám poskytly více než jen hrubou představu o tom, co můžeme od zařízení očekávat.

Zajímavé je, že jsou zde i některé oficiální detaily – Z Flip5 se výrazně objevuje v propagaci nadcházející řady Z společnosti Samsung, více než dražší Z Fold5.

Větší krycí displej

Největší změnou, a to doslova, je krycí displej. Ten je zvětšen ze stěží použitelných 1,9″ a 260x512px na 3,4″ 720x748px displej, který zabírá většinu krytu.

Nový displej má zajímavý vzhled připomínající ikonu složky a uvolňuje místo pouze pro systém duálního fotoaparátu a blesku.

Zdroj: ILeaks

Samsung lépe využije větší krycí displej tím, že na něm spustí speciálně optimalizované aplikace Google. Mapy, Zprávy a YouTube budou na nové obrazovce funkční, díky čemuž bude Galaxy Z Flip konečně použitelný bez nutnosti jej otevírat. Přesto, na rozdíl od krycího displeje Z Fold5, na kterém lze spustit každou aplikaci, se zdá, že běh na krycím displeji Z Flip5 vyžaduje zvláštní podporu ze strany vývojáře.

Nový pant, který se zavírá naplocho

Jednou z největších stížností uživatelů na skládací zařízení Samsung bylo vždy pomačkání a skutečnost, že se nezavírají zcela naplocho. Zdá se, že Samsung se spekulací omrzel a potvrdil, že Galaxy Z Flip5 se zavře bez jakékoliv mezery. Podívejte se na toto oficiální video:

Odolnost IP58

Samsung byl první – a na chvíli jedinou – společností, která vyrobila skládací telefony s voděodolností. Stupeň krytí IPX8 je tak vysoký jako u neodolných telefonů a krátké ponoření do vody (až 1 m po dobu 30 minut) u nich není problémem.

Proslýchalo se, že Samsung s generací Z5 debutuje s ochranou IP5X (proti prachu). Ice Universe však tyto fámy rychle sestřelil – Galaxy Z Flip5 (a Z Fold5) zůstane s krytím IPX8 a nebude mít žádné IP5X.

Snapdragon 8 Gen 2 s 8GB RAM

To je docela zřejmé, ale Galaxy Z Flip5 dostane nejnovější Snapdragon 8 Gen 2 pro Galaxy (což znamená vyšší taktovanou verzi než u standardní verze) s 8 GB RAM a 128 GB (UFS 3.1) a 256 GB (UFS 4.0) verze.

Zdroj: Oneleaks

Co se týče specifikací, Galaxy Z Flip5 si zachová 3 700mAh baterii a 25W rychlost nabíjení ze svého předchůdce, stejně jako specifikace displeje a fotoaparátu – to znamená 6,7palcový FHD+ displej s obnovovací frekvencí 120 Hz a tři fotoaparáty – ultraširoký a široký a zadní a selfie na vnitřní straně.

Také na straně specifikací očekávejte, že Galaxy Z Flip5 získá podporu DeX. Chcete-li jej používat, potřebujete kompatibilní kabel HDMI nebo bezdrátové připojení na televizorech a monitorech, které podporují Miracast. Na počítačích potřebujete pouze kabel USB, pokud je operační systém Windows 10 nebo Windows 11.

Vydání a cena

Akce Galaxy Unpacked je stanovena na 26. července a předobjednávky na nová zařízení by měly začít ještě tentýž večer. Samsung obvykle čeká na první pátek, který přijde dva týdny po oznámení, aby zahájil prodej, což v tomto případě připadá na 11. srpna.

První zvěsti o ceně hovořily o mírném zvýšení, ale únik od samotného Samsungu ukázal výraznější nárůst, mohli bychom se dívat na cenovku kolem 1 300 EUR pro základní Galaxy Z Flip5.

To nemusí být během období předobjednávky nijak zvlášť relevantní, protože společnost Samsung by měla nabídnout bezplatný upgrade úložiště jako výhodu pro předobjednávky (podobně jako tomu bylo při uvedení řady S23).

Samsung zvýšil ceny S23 ve většině zemí, i když USA a Kanada toho byly ušetřeny. Existuje tedy šance, že zdražení Z Flip5 bude omezeno na některé regiony.

A konečně se říká, že Samsung zdvojnásobí výrobu Galaxy Z Flip5 oproti jeho jeho předchůdci, což signalizuje vyšší očekávání.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno