A17 Pro má několik technologických průlomů, včetně prvního smartphonu SoC, který byl sériově vyráběn na 3nm architektuře TSMC, a prvního čipu Apple, který oficiálně podporuje hardwarově akcelerovaný ray tracing.

Společnost rozhodně chce propagovat schopnosti svého nejnovějšího čipsetu, zejména ve srovnání s A16 Bionic, i když je třeba poznamenat, že druhý nativně nepodporuje toto grafické vylepšení, i když před jeho uvedením to bylo často zmiňováno.

Ačkoli Apple nemá ve zvyku porovnávat čipové sady, které byly uvedeny na trh před rokem, pravděpodobně kvůli nedostatku monumentálních rozdílů, marketingový materiál ukazuje jinou stránku. Například díky tomu, že A17 Pro nyní oficiálně podporuje ray tracing, společnost zdůrazňuje, že nový SoC je čtyřikrát rychlejší než A16 Bionic. Nicméně podle dřívější zprávy měli inženýři Applu původně poskytnout loňské vlajkové lodi  ray tracing podporu, ale tato funkce se nedostala do finální iterace.

Zpráva tvrdila, že s povoleným sledováním paprsků trpěl A16 Bionic vysokým odběrem energie, což mělo za následek přehřívání a tepelné škrcení. Je však možné, aby čipová sada umožňovala sledování paprsku ve hrách pro podporované aplikace prostřednictvím softwaru, ale jak jsme viděli u grafických karet pro stolní počítače, bez vyhrazených jader pro sledování paprsku potom výrazně trpí výkon.

Zdroj: Apple

I Apple ve svém srovnání uvádí následující, že iPhone 15 Pro poprvé používá hardwarově akcelerovaný ray tracing, díky čemuž je výrazně rychlejší než softwarový ray tracing, což činí srovnání mírně nespravedlivé.

podrobném příspěvku Apple demonstroval výkon ray tracingu v demu, přičemž A17 Bionic získal působivých 30 FPS, zatímco druhý získal méně než 10 FPS. Srovnání bude zajímavější s deaktivovanou grafickou funkcí, která odhalí možnosti rasterizace mezi dvěma SoC.

2 KOMENTÁŘE

  1. […] Oznámení bylo učiněno s cílem předvést výkonný hardware v nové vlajkové lodi smartphonu společnosti Apple, přičemž společnost tvrdí, že čip A17 Pro nyní běží až o 10 procent rychleji než předchozí generace hardwaru. GPU v čipu také dostal upgrade, přičemž Apple uvádí 20procentní nárůst rychlosti, nový 6jádrový design a možnosti hardwarového ray tracingu. […]

  2. […] Oznámení bylo učiněno s cílem předvést výkonný hardware v nové vlajkové lodi smartphonu společnosti Apple, přičemž společnost tvrdí, že čip A17 Pro nyní běží až o 10 procent rychleji než předchozí generace hardwaru. GPU v čipu také dostal upgrade, přičemž Apple uvádí 20procentní nárůst rychlosti, nový 6jádrový design a možnosti hardwarového ray tracingu. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno