Záplava zpráv, úniků a spekulací kolem iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max začala minulý rok, přičemž tyto dvě vlajkové lodě se včera v noci konečně staly skutečností. Apple zvedl oponu nad svými nejnovějšími prémiovými nabídkami a ve srovnání s předchozími verzemi tyto dvě nabízejí některé z největších změn, jak interně, tak externě.

Důsledné zprávy hovořící o tom, že se Apple zbavuje nerezové oceli a přechází na titanovou slitinu, nakonec platí pro iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, protože nyní společnost tvrdí, že oba modely jsou vůbec nejlehčí, přičemž titan Grade 5 je stejná slitina, která je použitá na Mars roveru.

Pokud to však nevíte, tak titan je náchylný k poškrábání, protože se jedná o měkký materiál, takže Apple tuto slabinu zmírnil PVD povlakem spolu s hliníkem, který je k němu tepelně připojen. Apple navíc tvrdí, že nejnovější modely jsou opravitelnější, přičemž výměna skla prý bude snazší, i když to necháme na expertech na demontáž, aby udělali svou obvyklou věc a vynesli nestranný verdikt.

Zdroj: Apple

Další změnou, o které měly předchozí zprávy pravdu, bylo, že se Apple zbavil přepínače ztlumení a přidal akční tlačítko. Vzhledem k tomu, že iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max mají stejnou 6,1palcovou a 6,7palcovou OLED obrazovku, ale s tenčími rámečky, přináší toto tlačítko další vrstvu funkčnosti. Ve výchozím nastavení je však tlačítko Akce prstencové nebo tiché, ale uživatel si jej může přizpůsobit dle libosti. Zahrnuje hmatovou odezvu, takže můžete přiřadit funkce nebo zkratky specifické pro aplikaci. Kromě toho je podporován také spouštěč fotoaparátu a tlačítko spouště.

Apple již nepoužívá přezdívku „Bionic“ u svých špičkových čipů, pravděpodobně proto, že A16 Bionic se používá pro iPhone 15 a iPhone 15 Plus, takže aby se snížil zmatek u zákazníků, rozhodl se Apple používat A17 Pro pro iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Je to první 3nm SoC na světě a používá stejnou konfiguraci 6jádrového CPU jako minulá vydání čipové sady, která obsahuje dvě vysoce výkonná jádra a šest energeticky účinných jader. Nová architektura však zajišťuje, že A17 Pro poskytuje 300procentní zlepšení výkonu na watt.

Zdroj: Apple

K dispozici je také řadič USB 3, který umožňuje zařízením iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max poskytovat šířku pásma 10 Gb/s prostřednictvím portu USB-C. I když se tyto rychlosti zdaleka neblíží teritoriu Thunderboltu, stále jde o velké zlepšení. Apple také poprvé přidal podporu ray tracingu do 6jádrového GPU A17 Pro, ačkoli měl debutovat na A16 Bionic, ale inženýři společnosti narazili na řadu problémů, jako je vysoký odběr energie a přehřívání.

Specifikace fotoaparátu: iPhone 15 Pro Max získává exkluzivní upgrade teleobjektivu

Obě vlajkové lodě obsahují 48MP hlavní snímač, který je větší než ten, který má iPhone 15 a iPhone 15 Plus, přičemž uživatelé mají nyní možnost zachytit 48MP HEIF a 48MP ProRaw. Ve výchozím nastavení nyní kamerový systém podporuje nové supervysoké rozlišení s rozlišením 24 MP, přičemž iPhone 15 Pro podporuje až 3x optický zoom, zatímco iPhone 15 Pro Max je o krok dále s 5x optickým zoomem. 

K dispozici je také výrazně vylepšená hardwarová stabilizace, která výrazně snižuje chvění fotoaparátu. Nové modely dostávají novou funkci, která u předchozích telefonů nebyla; nahrávání na externí disky nebo počítače.

Barvy, cena a dostupnost

iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max budou k dispozici ve čtyřech nových povrchových úpravách, které zahrnují černý titan, bílý titan, modrý titan a přírodní titan. Předobjednávky začínají v pátek 15. září, dostupnost začíná v pátek 22. září.

Zdroj: Apple

Pokud jde o ceny, iPhone 15 Pro začíná na 29.990,- CZK, stejně jako iPhone 14 Pro, přičemž uživatelé dostanou 128 GB vnitřní paměti. Pokud jde o iPhone 15 Pro Max, je to jediný člen z celé řady, který je dražší než loňský model, začíná na 35.990,- CZK, ale také vám dává 256 GB úložiště pro základní verzi.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno