Společnost Asus je známá svým originálním přístupem při vývoji nových technologických zařízení a ne tak úplně pluje s proudem všech ostatních velkých hráčů na trhu. Popravdě řečeno se mi tento jejich přístup líbí a osobně jej oceňuji. I to je jeden z důvodů, proč jsem se na test Asus Zenfone 10 těšil.

Když se podíváme na trend, který vládne světu mobilních zařízení, tak tu máme stále větší a větší zařízení, která jsou mnohdy tak moc velká, že musí být skládací, tímto se nijak nechci dotknout Fold a Flip zařízení, která přichází na trh od mnoha výrobců. Ale popravdě mi na trhu chybí nabídka kompaktnějších zařízení, která by snoubila elegantní design, vysoký výkon a nabídla například i starý dobrý 3.5 mm jack. I to je důvod, proč mám z Asus Zenfone 10 opravdu velkou radost.

Pojďme se tedy podívat na to, zda má toto zařízení šanci na to stát se vaším každodenním parťákem a pomocníkem, nemá více nedostatků, které mohou právě od koupě odradit.

Specifikace

Zde jsou úplné specifikace ASUS Zenfone 10:

Baterie 4300 mAh, 30W kabelové nabíjení a 15W bezdrátové nabíjení Qi
Zobrazit 144 Hz, 1 200 nitů, 5,92 palce HDR AMOLED
Čipová sada Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
RAM 8-16 GB
Úložný prostor 128-512 GB
Kamery 50MP f/1,9 24mm širokoúhlý objektiv, 13MP f/2,2 ultraširokoúhlý objektiv a přední 32MP f/2,5 širokoúhlý objektiv.
Hmotnost 172 g
Rozměry 146,5 x 68,1 x 9,4 mm (5,77 x 2,68 x 0,37 palce)
Barvy Černá, bílá, červená, modrá a zelená

 

První dojem

ASUS Zenfone 10 není nejmenší telefon, ale je to pěkný kompaktní telefon, který se vejde do kapsy a hned na první pohled mi připomněl iPhone 12. ASUS opravdu špičkový výkon zabalil pod 5,9” displej. Navíc se ASUS Zenfone 10 se 172 gramy skvěle drží v jedné ruce při rolování na sociálních sítích nebo ve zprávách a novinkách. Není to tak úplně peříčko, protože stále působí, jako by bylo vyrobeno z kvalitního kovu. Nejnovější model Zenfone 10 se nyní může pochlubit několika úžasnými novými funkcemi, jako je praktický senzor Zentouch nad pravým zamykacím tlačítkem a snímač otisků prstů.

Kromě toho, že můžete odemknout telefon klepnutím palce, můžete přejetím po senzoru Zentouch rozšířit oznámení a procházet videa na YouTube. Je to pěkný nápad, ale v praxi je to možná trošku nešikovné, než aby to bylo užitečné. Možná je to dáno velikostí mých palců, ale všechny funkce, které nabízí Zentouch, jsou obecně jednodušší na obrazovce. Možná se vám to bude líbit, ale podle mých zkušeností je tato funkce příjemná více pro ženy a mě u mě osobně vyžadovala často více úsilí, než radosti, kterou bych z toho měl mít.

Zenfone 10 se chlubí špičkovým čipem Snapdragon 8 Gen 2, což je velmi vítaný a znatelný rozdíl oproti Snapdragonu 8+ Gen 1, který byl v Zenfone 9. Zenfone 10 je také opatřen certifikací IP68, což znamená, že jej můžete ponořit do vody a vystavit bez obav prašnému prostředí. Jako bonus Asus přidává k zařícení i plastový kryt na záda, který zařízení ještě více ochrání před pády a nárazy.

Mezi další vylepšení patří nový luxusní 6osý hybridní gimbal, směs fyzických gimbal systémů v zařízení a adaptivní software EIS. Při natáčení videa na ASUS Zenfone 10 v podstatě zachytí širší záběr, než je nutné, a spojí dohromady stabilní obraz, který se trochu přiblíží. Při mém testování to fungovalo skvěle, video vypadá detailně, jasně a bez zrn. Takže pokud se chcete stát mistrem akčních videí, tak toto je jasná volba. ASUS Zenfone 10 se také může pochlubit stereo reproduktory a 3,5mm konektorem pro sluchátka spolu se standardní podporou Bluetooth. Zvuk vycházející ze zařízení je na svou velikost opravdu působivý, při žádných testech nezní plechově ani nijak zvlášť hlučně.

Fotoaparát

Zenfone 10 je vybaven celkem třemi fotoaparáty, kdy dva z nich jsou umístěny na zadní straně a třetí slouží jako selfie kamera umístěna do levého rohu displeje. Dva zadní fotoaparáty jsou skvělou volbou pro začínající fotografy nebo pro každého, kdo chce jednoduše zachytit rychlé a přesné snímky svých šťastných okamžiků, ale pokud jste náruživý fotograf, potom byste se měli asi poohlédnout po jiných vlajkách, které nabízí pro focení více možností.

Co se parametrů týče, tak ty jsou 50MP a 13MP, takže jsou schopny zachytit spoustu detailů. Dále jsou to také f/1,9 a f/2,2, krásné širokoúhlé objektivy schopné zachytit velké množství scény i přes menší tělo telefonu. Objektivy propouští dostatek světla a za denního světla vypadají fotografie velmi živě s množstvím detailů. Noční scény jsou potom obecně jasnější než u jiných srovnatelných zařízení a stále obsahují dostatek detailů. Popravdě řečeno vzhledem k velikosti a ceně nabízí ASUS Zenfone 10 to nejlepší co je k dispozici. Benefitem je potom skvělá funkce fotoaparátu – rychlý záběr, kdy ASUS Zenfone 10 rychle vyfotí, co je třeba.

Zásadní vylepšení oproti ASUS Zenfone 9 přichází v podobě předního fotoaparátu, který je nově širokoúhlým 32MP f/2,5. Selfie nemají ohromující kvalitu obrazu, ale i tak jsou velmi detailní a uspokojivé.

Displej

ASUS Zenfone 10 se může pochlubit brilantní obrazovkou AMOLED s podporou HDR, což znamená, že videa na této obrazovce neztrácejí nic ze své kvality ve srovnání s většími zařízeními. Musím říci, že i přes kompaktnější velikost se mi zařízení velmi dobře sledovali filmy a seriály například z Disney+ nebo HBO Max. Videa nabízejí hlubokou černou a nádhernou čistotu barev.

Pokud rádi sledujete videa na cestách, potom bez diskuse oceníte právě kvalitu vide, kompaktní velikost a 3,5 mm konektor pro sluchátka. Toto vše totiž šetří výdrž baterie na maximum.

Výkon

Jedním z velkých rozdílů mezi ASUS Zenfone 10 a předchozím ASUS Zenfone 9, je přechod na čip Snapdragon 8 Gen 2, který dává vašemu běžnému operačnímu systému i herní aktivitě příjemnou malou podporu. Zenfone 10 funguje fantasticky bez ohledu na to, jakou hru na něm chcete hrát. Většinu výkonnostních propadů lze vyřešit rychlým ovládáním ve vyhrazených nastaveních Game Genie.

ASUS Zenfone 10 také nabízí obnovovací frekvenci až 144 Hz, což v kombinaci s obnovovací frekvencí displeje AMOLED znamená, že hry jako Genshin Impact vypadají skvěle reagují a dobře se hrají o multitaskingu a jiných náročných aplikacích nemluvě. Zařízení v našem testu Wild Life Extreme dosáhlo výsledku 3738, čímž se zařadilo mezi ASUS ROG Phone 7 Ultimate a Samsung Galaxy S23 Ultra.

Baterie

ASUS Zenfone 10 se vyznačuje obdivuhodnou 4300mAh baterií, což v našich testech znamená, že telefon vydrží několik dní v nečinnosti a klidně i několik dní standardního používání. V našem testu PC Mark dosáhla výdrž baterie na opravdu solidních 12 hodin a 30 minut, s tím, že po ukončení testu zbývalo 20% kapacity.

Pokud spustíte náročnou hru nebo posunete nastavení výkonu v nabídce Game Genie, můžete očekávat asi šest nebo sedm hodin čistého herního zážitku.

Co se nabíjení týče, tak zařízení podporuje Qi a 30W kabelové nabíjení. Není to úplně superrychlé nabíjení, které nabízí jiné vlajky, ale i tak stačí. Bezdrátové nabíjení Qi má pouze 15 W, takže je užitečnější pro umístění zařízení na bezdrátový stojan při práci nebo nočním stolku.

Závěr

Po týdnech testování musím říci, že jsem si velmi oblíbil kompaktní rozměry zařízení, jeho skvělý výkon a 3,5 mm jack. Na druhé straně jsem ale jakožto vášnivý fotograf nebyl příliš nadšen z fotoaparátu a jeho možností. Popravdě musím říci, že ASUS Zenfone 10 je skvělý business mobil, který svým elegantním designem a použitými technologiemi nadchne řadu lidí. Otázkou však je, zda je právě pro ně značka Asus v tomto směru dostatečně prestižní. Za mě osobně by právě tento telefon měl dostat šanci.

PŘEHLED RECENZE
ASUS Zenfone 10
90 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-asus-zenfone-10-posledni-mohykan<font size="3">ASUS Zenfone 10 je skvělý kompaktní business mobil, který svým elegantním designem a použitými technologiemi nadchne řadu lidí. Na druhé straně může zklamat uživatele kteří jsou vášnivými fotografy. </b> </font> + Kompaktní velikost<br/> + 3,5 mm jack<br/> + Vysoký výkon<br/> - Menší fotografická vybavenost<br/> - Pomalejší nabíjení<br/> </b> </font>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno