Singularita umělé inteligence je definována jako epochální práh, kdy umělá inteligence (AI) prokazatelně překračuje lidskou inteligenci a v procesu odemyká nirvánu produktivity. Nyní, s vydáním OpenAI’s GPT-4 Turbo, se lidstvo o významný krok přiblížilo k uskutečnění tohoto konečného utopického snu.

OpenAI včera představilo svůj nejvýkonnější model LLM (Large Language Model) založený na umělé inteligenci a vyvolalo značný rozruch napříč globální technologickou sférou. Verze připravená pro sériovou výrobu, označovaná jako GPT-4 Turbo (Generative Pre-Trained Transformer-4 Turbo), má oficiálně debutovat v příštích několika týdnech. Zatímco vanilla GPT-4 byl trénován na informacích pocházejících do září 2021, GPT-4 Turbo je vybaven mnohem novějšími daty, protože byl vyškolen na informacích z dubna 2023.

Pokud jde o hlavní funkce GPT-4 Turbo, OpenAI včera na své vůbec první vývojářské konferenci poznamenal:

  • Dvě verze, z nichž jedna se specializuje na analýzu textu, zatímco druhá je schopna zpracovat a interpretovat textový i obrazový kontext. První z nich je nyní k dispozici prostřednictvím náhledu API.
  • Provoz nového modelu umělé inteligence by byl pro vývojáře podstatně levnější, přičemž vstup by stál pouze 0,01 USD za 1 000 tokenů (základní jednotka textu nebo kódu, kterou LLM používá ke generování své odpovědi) oproti 0,03 USD v případě vanilla GPT-4. Modelka. V obou případech by výstup stál kolem 0,03 $ za 1 000 tokenů.
  • Nejnovější nabídka OpenAI bude i nadále podporovat požadavky na převod textu na řeč, vstup založený na obrázcích a požadavky na generování obrázků prostřednictvím integrace DALL-E 3.
  • GPT-4 Turbo je údajně schopen zvládnout velmi komplikované úkoly v rámci jediné výzvy, díky jeho mnohem vyčerpávajícímu školení.
  • Jediná největší změna se však týká kontextového okna tokenu LLM, měřítka bohatosti nebo hloubky vstupu a výstupu konkrétního LLM. GPT-4 Turbo nabízí kontextové okno, které je přibližně 4x větší než GPT-4 a je schopné zpracovat 128 000 tokenů. Pro kontext je 1 000 tokenů zhruba ekvivalentních 750 slovům. To znamená, že nejnovější nabídka OpenAI je schopna zpracovat 96 000 slov. Anthropic’s Claude 2 nyní dokáže zpracovat pouze 100 000 tokenů.

Tím se dostáváme k jádru věci. Spoluzakladatel rug.ai a Diffusion Joseph Ayoub věří, že vydání GPT-4 Turbo je „největším krokem k Singularitě, jaký jsme kdy viděli“.

Ayoub správně označuje kontext jako jedno z primárních omezení vůči umělé inteligenci. Jedním ze základních důvodů, proč jsou lidé mnohem chytřejší než stroje, je samozřejmě naše schopnost uchopit a pochopit podstatně větší kontextové informace.

A co víc, GPT-4 Turbo umožňuje uživatelům vytvářet vlastní GPT! To znamená, že můžete optimalizovat LLM na základě vašich jedinečných potřeb a požadavků.

Myslíte si, že jsme na propasti singularity AI? Dejte nám vědět co si myslíte.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno