Společnost Google nyní zavádí Android 15 Developer Preview 2 pro všechna podporovaná zařízení Pixel. Podle očekávání přináší nová aktualizace řadu změn v operačním systému a nejvýznamnější změnou, která je s touto aktualizací zavedena, je začlenění satelitního připojení, které je nyní oficiálně součástí kódu systému Android.

Existuje několik dalších pozoruhodných změn, které si v tomto příspěvku rozebereme.

Hlavní novinkou nejnovějšího Androidu 15 Developer Preview 2 je samozřejmě podpora satelitního připojení, která se konečně dostává do operačního systému Android. Tato funkce byla dostupná i na jiných zařízeních, ale nyní bude nedílnou součástí, protože se Google rozhodl oficiálně rozšířit podporu platformy pro letošní rok. Android má dokonce prvky uživatelského rozhraní, které zajistí, že uživatelé budou mít k dispozici správné prostředí, pokud jde o satelitní připojení. Doufáme, že tato funkce nebude omezena pouze na některé trhy a rozšíří se mezi více uživatelů.

V návaznosti na podporu satelitního připojení obsahuje Android 15 Developer Preview 2 specifické rozhraní API, pomocí kterého mohou aplikace třetích stran zjistit, zda je zařízení připojeno k satelitu, či nikoli. To má přinést více pohlcující zážitek a umožnit aplikacím zjistit, proč nemají přístup k plné podpoře sítě.

Komunikace SMS i RCS dostanou možnost využívat satelitní připojení v systému Android 15 Developer Preview 2. Jedná se o obousměrnou komunikaci a uživatelé mohou odesílat a přijímat zprávy. To znamená, že satelitní komunikace nebude jen něčím, co lze využít v době nouze, a můžeme se dočkat toho, že tato podpora poroste s tím, jak se na jejím zviditelnění bude podílet více operátorů.

Pokud se posuneme dále, Android 15 Developer Preview 2 přináší lepší podporu krycí obrazovky. Funguje to tak, že vývojáři aplikací mohou jít dopředu a deklarovat vlastnost, která umožní, aby jejich aplikace byly dostupné na menším krycím displeji, který lze nalézt na flipových telefonech. Vzhledem k tomu, jak malé jsou tyto krycí displeje pro plnohodnotné aplikace, mohou vývojáři tuto volbu povolit, aby se ujistili, že jejich aplikace jsou řádně podporovány.

Systém Android 15 Developer Preview 2 přidává aplikacím další úroveň zabezpečení a umožňuje aplikacím zjistit, kdy uživatel nahrává obrazovku. To je užitečné zejména pro aplikace, které zobrazují jakýkoli druh citlivých informací.

Dále Android 15 Developer Preview 2 také umožňuje aplikacím ovládat HDR headroom, aby bylo možné vyvážit SDR a HDR obsah. Díky této funkci, která přichází do systému Android, bude systém schopen zvolit správný HDR headroom, který lépe odráží možnosti zařízení a bitovou hloubku displeje v zařízení. Je třeba poznamenat, že to může mít negativní dopad v tom smyslu, že malá část obsahu HDR může být příliš intenzivní pro vnímaný jas obsahu SDR. Google se o to stará tím, že vývojářům umožňuje mít plnou kontrolu nad HDR headroomem.

Další věcí, která se zavádí s Androidem 15 Developer Preview 2, je, že přináší podporu standardu hlasitosti CTA-2075. To vývojářům pomůže vyhnout se jakýmkoli nesrovnalostem, které by mohly stát v cestě při nastavování hlasitosti.

Pro ty, kteří mají zájem vyzkoušet Android 15 Developer Preview 2, je nyní k dispozici pro následující zařízení. Je však třeba poznamenat, že aktualizace je určena pouze pro vývojáře, a pokud nepatříte mezi ty, kteří se rádi vrtají v Androidu, raději se jí vyhněte, protože není určena pro každodenní používání.

  • Pixel 6 and Pixel 6 Pro
  • Pixel 6a
  • Pixel 7 and Pixel 7 Pro
  • Pixel 7a
  • Pixel Tablet
  • Pixel Fold
  • Pixel 8 and Pixel 8 Pro

Pokud již používáte první vývojářský náhled, měli byste aktualizaci brzy obdržet na své zařízení Pixel. Jediné, co budete muset udělat, je stáhnout aktualizaci a začít s ní pracovat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno