Standard Qi se obvykle používá při poskytování možnosti bezdrátového dobíjení baterie smartphonu. V budoucnu však může existovat jiný způsob bezdrátového nabíjení zařízení s operačním systémem Android 15, a to podpora bezdrátového nabíjení NFC.

Podle nejnovějších zjištění společnost Google vymýšlí způsob, jak tuto technologii do podporovaných modelů přinést, což přináší určitou úroveň pohodlí, bez ohledu na to, zda je tento přístup horší než standard Qi.

Vzhledem k tomu, že zařízení s podporou Qi mají větší bezdrátové nabíjecí cívky, může bezdrátové nabíjení NFC tuto hádanku vyřešit prostřednictvím stejné technologie, která podporuje bezkontaktní platby. Přestože specifikace bezdrátového nabíjení NFC (WLC) byla oznámena již v květnu 2020, dosud se široce neprosadila, možná proto, že její rychlost nabíjení je výrazně nižší než u standardu Qi. Nabíjecí antény lze zmenšit na velikost 1 cm a zároveň jsou velmi dobře ohebné, takže je lze snadno umístit do malých zařízení, jako jsou chytré hodinky, Bluetooth trackery, bezdrátová sluchátka a další.

Vzhledem k tomu, že se uvedení systému Android 15 očekává ještě letos, mohli bychom se dočkat podpory bezdrátového nabíjení NFC a na trh by mohla přijít vlna příslušenství s podporou WLC. Podle Mishaala Rahmana z Android Authority obsahuje Android 15 beta 1 doplňky související s WLC do rozhraní API NFC operačního systému. Zpráva zmiňuje, že se Google pokusil přinést podporu WLC koncem roku 2021, tedy téměř rok a půl po prvním vydání specifikace, ale později veškerý postup zrušil.

Nebylo uvedeno žádné vysvětlení, proč by Google svůj opuštěný projekt znovu oživil, ale z tohoto doplnění by mohly těžit nejen kompaktní smartphony, ale i další produkty, jako jsou Bluetooth trackery, které lze později spárovat s telefonem s Androidem. Díky integraci bezdrátového nabíjení NFC by tyto trackery a další příslušenství stály méně peněz na údržbu a snadněji by se nabíjely. Přidání podpory ze strany společnosti Google prostřednictvím softwaru je však jedna věc a její uvedení v podobě funkce do dalších produktů věc druhá. Doufejme, že nadcházející keynote na I/O poskytne více odpovědí na tuto otázku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno