Tesla bude mít příští rok humanoidní roboty v „nízké produkci“ pro interní použití společnosti, řekl generální ředitel Elon Musk v pondělí, měsíce poté, co oznámil zavedení do konce roku 2024.

Automobilka bude mít roboty „doufejme“ ve vysoké produkci pro další společnosti v roce 2026, uvedl Musk v příspěvku na platformě sociálních médií X.

Musk v dubnu řekl, že robot Tesla s názvem Optimus bude schopen plnit úkoly v továrně do konce tohoto roku a mohl by být připraven k prodeji již na konci roku 2025.

Humanoidní roboty již několik let vyvíjejí japonská Honda a Boston Dynamics Hyundai Motor. Společnosti na ně sázejí, aby uspokojily potenciální nedostatek pracovních sil a prováděly opakující se úkoly, které by mohly být nebezpečné nebo únavné, jako je logistika, skladování a výroba.

Musk má za sebou historii neplnění smělých slibů Wall Street.

V roce 2019 řekl investorům, že Tesla bude do roku 2020 provozovat síť autonomních vozů „ robotaxi “.

Minulý týden naznačil, že odhalení robotaxi bude trvat déle, a řekl, že požaduje „důležitou konstrukční změnu“ na přední části vozidla.

Tesla uvedla na trh první generaci svého robota Optimus, nazvaného Bumblebee, v září 2022. V letošním roce společnost zveřejnila video druhé generace dvounohého robota skládajícího tričko v zařízení firmy.

Musk se v posledních měsících soustředil na umělou inteligenci, software pro autonomní řízení, robotaxis a robot Optimus v době snižující se poptávky po EV, které tvoří více než 80 procent čtvrtletních příjmů Tesly.

Tesla má v úterý oznámit své výsledky za druhé čtvrtletí, přičemž Wall Street očekává, že marže dosáhnou více než pětiletého minima, ale pozornost se zaměří také na Muskovy ambiciózní plány pro produkty robotaxis a AI.

Akcie Tesly v pondělí před uvedením na trh posílily zhruba o jedno procento.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno