Na Mobile Press se nezabýváme pouze mobilními zařízeními, ale i dalšími technologickými vychytávkami, které nám zpříjemňují a usnadňují každodenní život. A právě mezi ně patří i elektrické koloběžky, které jsou u nás čím dál tím více oblíbené, a to nejen díky aktuálně vysokým cenám pohonných hmot. Do redakce se nám dostala na test koloběžka Sencor Two Long Range 2021. Pojďme se na ni tedy podívat více z blízka.

Společnost Sencor je na našem trhu již nějaký ten pátek a její výrobky dlouhodobě patří do segmentu vyšší střední třídy a je vyhledávána pro svůj poměr cena/výkon. Sencor Scooter Two Long Range je možné sehnat na e-shopu Sencor za 10.999, – CZK, ale u různých prodejců ji seženete i o něco málo levněji.

Obsah balení a příprava

Koloběžka je dodávána v poměrně velmi rozměrné a těžké kartonové krabici, takže hned na úvod všem, kteří zvažují její nákup doporučuji nechat si ji doručit domu kurýrem, protože pochybuji o tom, že byste ji byly schopni odvézt bez vybalení některým z menších vozů jako je Renault Clio, Škoda Fabia a další. Uvnitř obří krabice je vše, co potřebujete samotná koloběžka, která je vystlána polystyrénem a je až na odmontovaná řídítka v jednom kuse, dále je tu uživatelský manuál, nabíječka a igelitový sáček s imbusovými klíči a šroubky. Nutno poznamenat, že Sencor myslí i na následné užívání a do balení přidává náhradní šroubky, což se jinak moc nevidí.

Sestavení a smontování koloběžky je velmi jednoduché a intuitivní, spočívá pouze v přimontování řídítek čtyřmi šrouby, a to je vše. Výrobce dále v návodu doporučuje seřídit brzdu, tento krok rozhodně nepodceňujte, protože na něm závisí vaše bezpečnost při jízdě. Navíc se vám podobně jako mě může stát, že brzda bude při otáčení kola lehce drhnout, což nechcete. Jako poslední krok je třeba koloběžku před prvním spuštěním plně nabít.

Technické parametry

  • motor 400W
  • maximální dojezd 45 km
  • maximální rychlost 25 km/h
  • nosnost 120 kg
  • hmotnost 16 kg (hliníkový rám)
  • délka 118 cm
  • Zadní kotoučová brzda
  • 10palcová perforovaná kola z tvrzené gumy
  • iOS a Android aplikace
  • náhon na přední kolo
  • doba nabíjení 9 hodin
  • rozměry 112x44x118 cm (51cm ve složeném stavu)

Design konstrukce a použité materiály

Sencor Two Long Range 2021 má klasický vzhled městské koloběžky. I přes fakt, že se jedná o městskou koloběžku, působí její hliníková konstrukce velmi bytelně. Její konstrukce je vyvedena v černé matné barvě s červenými doplňky v podobě průchodek kabeláže a brzdového lanka. Celek potom dotváří šedivé stupátko s logem Sencor. Dále na koloběžce najdeme množství odrazek pro větší bezpečnost, přední a zadní světlo a samozřejmě display s tachometrem. Kola jsou 10palcová perforovaná a vyrobená z tvrzené gumy. V neposlední řadě nesmí chybět ani pěkný malý výklopný stojánek.

Jízdní režimy a pocit z jízdy

Elektrokoloběžka se pyšní kvalitním motorem s výkonem 400 W a vekou kapacitou baterie 15 000 mAh, díky čemuž je schopna ujet vzdálenost až 45 km s maximální rychlostí 25 km/h, a tak se nemusíte bát ani delšího výletu, nebo několikanásobného dojíždění do práce nebo školy na jedno nabití. Osobně se nepočítám se svými 110KG mezi střízlíky a musím říci, že koloběžka po ujetí prvních 17 kilometrů a celkovém době provozu 4h57minut hlásila dojezd ještě nějakých 32 km. Podotýkám, že nebydlím v rovinatém kraji, ale v Jizerských horách, kde je to samý kopec. Pokud se ptáte, jak si s mou váhou koloběžka poradila v jízdě do kopce, tak na to vám odpovím o několik řádků níže.

Koloběžka disponuje hned několika jízdními režimy Eco s rychlostí max 10 km/h, Drive s rychlostí 20 km/h, Sport s maximální rychlostí 25 km/h a Walk, kdy koloběžka jede rychlostí pouhých 6 km/h a je ideální k pohodlné jízdě s vedle chodce. Navíc se při aktivaci tohoto režimu rozbliká i zadní brzdové světlo, které upozorní na vaši pomalou rychlost. Navíc je koloběžka vybavena tempomatem, takže nemusíte neustále držet rychlostní páčku.

Stupátko má šíři 14,5cm a je naprosto dostačující pro pohodlnou delší jízdu. Příjemná jsou i madla řídítek, která díky jemným výstupkům nekloužou a drží se pevně i za deště. Díky perforovaným 10paalcovým kolům z tvrzené gumy je jízda poměrně tvrdá i přes odpružení zadního kola a jezdec cítí i sebemenší nerovnost, musím říci, že obzvláště nepříjemná byla jízda po chodníku ze zámkové dlažby. Ovšem jízda po silnici nebo asfaltovém chodníku je naprosto pohodová. Kola mají výhodu, že se o ně není třeba nijak starat a mají také menší valivý odpor. Pozor ovšem dávejte při brždění, abyste nebrzdili smykem, protože potom může vzniknout nepříjemná ploška, kterou byste při jízdě neustále cítily.

Jak jsem zmínil výše, nepatřím mezi žádné střízlíky a koloběžku jsem testoval tedy s téměř maximální nosností, kterou jsem mnohdy o několik kilo díky nákladu v batohu hravě překročil. Po rovinkách neměla koloběžka nejmenší problém a dosahovala maximální rychlosti během několika okamžiků. Kupodivu zvládala i kopečky s menším sklonem, kdy klesla rychlost na cca 18 km/h, aniž by se jakkoli přehřívala, což mě mile překvapilo. Pokud ale došlo na pořádný kopec, pak koloběžce docházel dech, ovšem s malou pomocí v podobě odrazů rovnajícím se obyčejné koloběžce na rovině, jej zdolala a mě s minimální námahou vyvezla, V tomto směru bych to přirovnal k elektrokolu, kde také musíte do kopce šlapat, ale nijak extrémně se nenadřete.

Na druhé straně musím pochválit i kotoučovou brzdu, která odvádí práci na výbornou, a to i v prudkém klesání, kde jí pomáhá motor, ovšem jak je uvedeno výše, je třeba ji řádně seřídit, abyste se na ni mohli 100 % spolehnout (toto platí pro všechny koloběžky).

Skladnost a přenositelnost

Skládací mechanismus je velmi jednoduchá a intuitivní a koloběžku zvládne bez problémů složit během několika sekund i dítě. Pro složení stačí jen uvolnit pružinovou pojistku, odklopit zajišťovací mechanismus, sklopit řídítka a ty zajistit o úchyt na zadním blatníku, a to je vše.

Mobilní aplikace

Sencor Scooter Two Long Range 2021 má také vlastní aplikaci nazvanou SENCOR SCOOTER, kterou stáhnete zdarma z AppStore nebo Google Play. Aplikace nabízí vše, co uživatel jen potřebuje, od možnosti měnit jízdní režimy, přes ovládání světla, omezování maximální rychlosti až po uzamčení koloběžky, které jí pomůže ochránit před „odcizením“ (pokud ji však někdo odnese, tak to moc nepomůže). Dále aplikace nabízí řadu stránku se s přehledem ujetých kilometrů, stavu nabití baterie, celkovém času jízdy a dalších.

Závěr

Celkově jde o velmi kvalitně zpracovanou městskou elektrokoloběžku, která disponuje dlouhým dojezdem a solidním výkonem a nosností. Díky opravdu skvělému poměru cena/výkon ji ocení nejen začínající jezdci. Nevýhodou jsou tvrdá perforovaná kola, díky kterým jste při jízdě po nerovnostech poměrně naklepaní. Koloběžce by slušelo odpružení předního kola. Pokud hledáte kompaktní lehkou ale hlavně spolehlivou koloběžku, potom je pro vás Sencor Two Long Range 2021 jako dělaná a musím ji jen doporučit.

PŘEHLED RECENZE
Sencor Two Long Range 2021
85 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
test-sencor-scooter-two-long-range-2021-skvela-volba-nejen-pro-zacatecnikyKvalitně zpracovaná elektrokoloběžka do města, která disponuje dlouhým dojezdem, solidním motorem a skvělou nosností. + Dlouhý dojezd + Nízká cena + Pevná konstrukce + Množství jízdních režimů - Tvrdší jízda díky pevným perforovaným kolům

3 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, zajímalo by mě jestli jde nějak nastavit v aplikaci u koloběžky Sencor Scooter Two Long Range vyšší rychlost než 25 km/h? U prvního modelu Sencor One to lze navýšít na 30 km/h (má ji kolega), ale u nové to bohužel nelze. V nové aplikaci je maximální možnost 25 Km/h. Žádný návod nebo radu jsem nikde nenašel. Předem děkuji za tip. Můžete mi psát na marasola@seznam.cz

    P.S. koloběžku bych s rychlostí nad 25 km/h používal jen na místech „ležících mimo pozemní komunikace“.

    • Bohužel, zde Vás musím zklamat, softwarová možnost tu nikde není. Když jsem se po navýšení rychlosti pídil, tak jsem zjistil, že jedinou možností by bylo případné odpojení regulátoru rychlosti (otáček), ovšem to jsem nezkoušel. Ale dostat se k tomu není není žádný problém je to ve svazku kabelů u baterie.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno