Podle nejnovější zprávy by pro iPhone 14 a iPhone 14 Plus mohla dorazit „vylepšená“ verze Apple A15 Bionic. 

Jak většina našich čtenářů ví, technologický gigant by mohl změnit svou strategii a vybavit prémiovější modely iPhone rychlejším a energeticky účinnějším čipem, kterým by v tomto případě byl A16 Bionic pro iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Zpráva zveřejněná v The Wall Street Journal od Tima Higginse hovoří o tomto „vylepšeném“ A15 Bionic SoC. Dříve jsme uvedli, že stejný čip bude nalezen ve výše uvedených modelech a poskytne mírně vyšší výkon než A15 Bionic fungující v modelech iPhone 13. Bohužel při této příležitosti Higgins nevyzdvihl žádné atributy tohoto čipsetu, které by uváděly jeho „vylepšené“ schopnosti.

Pro připomenutí, Apple představil dvě verze A15 Bionic v roce 2021. Jedna obsahovala 4jádrový GPU, a to bylo určeno pro méně prémiové iPhone 13 a iPhone 13 mini, zatímco 5jádrová varianta GPU byla vyhrazena pro iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max. Tento rozdíl jediného jádra GPU znamenal, že iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max získaly 55procentní navýšení výkonu oproti GPU A14 Bionic.

Pro srovnání, iPhone 13 a iPhone 13 mini dosáhly pouze mírného 15procentního nárůstu výkonu. Ve výchozím nastavení také vysoce výkonná CPU jádra A15 Bionic pracovala na 3,23 GHz, ale z nějakého důvodu byla tato jádra při běhu v iPadu mini 6 podtaktována na 2,99 GHz, takže technicky byly tři verze čipu. I kdyby Apple použil protáhlou marketingovou taktiku a pro iPhone 14 a iPhone 14 Plus umístil vedle A15 Bionic termín „vylepšený“, nic to nemění na skutečnosti, že společnost znovu používá starší čip, aby ušetřila své náklady.

To znamená, že tato „vylepšená“ verze by mohla být jednoduše verzí jádra s 5 GPU, kterou najdete v iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max z minulého roku. Pro rok 2023 se říká, že Apple bude následovat stejnou strategii tím, že použije A17 Bionic výhradně pro iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, zatímco A16 Bionic si ponechá pro levnější modely. Pokud se chcete dozvědět, co dalšího by mohl Apple oznámit během své události 7. září ‚Far Out‘, určitě si projděte naše podrobné shrnutí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno