vivo na konci září v Praze oficiálně představilo pro evropský trh nový model X80 Lite a v ten samý den jsme tento telefon měli k dispozici pro testování. Jak si tento telefon střední třídy s cenovkou pod 11 tisíc korun stojí, se podíváme níže v naší recenzi.

Ti, kdo se o mobilní telefony zajímají trochu více a hlouběji je hned jasné, že se nejedná o žádný zbrusu nový model, ale o přeznačené vivo V25, které je na čínském trhu od zhruba poloviny srpna.

vivo X80 Lite, jak jej budeme oficiálně nazývat, vypadá velmi podobně jako vivo V23 a byl nám dodán ve verzi Sunrise Gold, která je vybavena sklem Fluorite AG Glass, vyvinutým společností vivo, kdy záda telefonu mění ve slunečním svitu nebo pod ultrafialovým osvětlením barvu ze zlaté na červenooranžovou. Telefon je na našem trhu dodáván také v elegantní verzi Diamond Black.

Zadní strana X80 Lite je také vybavena obřím ostrůvkem fotoaparátu s 64MP hlavní kamerou s OIS spolu s 8MP ultraširokým modulem a 2MP makro kamerou. Selfie kamera je potom umístěna v kapkovém výřezu na přední straně s 50MP f/2.0 s automatickým ostřením.

6,44palcový AMOLED panel nabízí rozlišení FHD+ a obnovovací frekvenci 90 Hz. Funtouch 12 založený na Androidu 12 běží hladce a přináší spoustu možností přizpůsobení, se kterými si můžete pohrát. Zařízení má 4 500 mAh baterii s rychlým nabíjením vivo 44 W, o kterém vivo tvrdí, že dokáže nabít 0-61 % za 30 minut.

Bohužel je telefon vybaven jen jedním reproduktorem na spodní straně, což vzhledem k faktu, že cílí do střední třídy, je na dnešní poměry již málo, protože konkurence již ve stejném segmentu nabízí stereo zvuk.

Co se displeje týče, tak ten je stejně jako v případě V23 stejně velký, tedy s 6,44palci a opět jde o AMOLED panel s obnovovací frekvencí 90 Hz. Je to velmi příjemný displej s přiměřeným špičkovým jasem (s vypnutým automatickým jasem) 481 nitů ve výchozím nastavení normální obrazovky a s jasnými, výraznými barvami.

Výkon

Co se výkonu týče, tak vivo X80 Lite pohání čip MediaTek Dimensity 900 s 2,4GHz. Je trochu s podivem, že nový model je osazen horším čipem než V23, které pohání Dimensity 920 s 2,5GHz. I když to v samotném výkonu není příliš znát, je to přeci jen krok zpět.

Možná ještě znepokojivější je, že Vivo X80 Lite ještě více zaostal v 3D Marku za svými soupeři ze střední třídy. Ve vícejádrovém testu dosáhl skóre 2157.

Pokud jde o úložiště, tak v testovaném modelu je k dispozici 256 GB s možností rozšíření o micro SD kartu, ovšem na úkor jedné SIM karty.

Kamery

I když pro někoho může být výkon X80 Lite poněkud zklamáním, zejména s ohledem na fakt, jaké nese označení, tak tento fakt může do jisté míry vynahradit fotoaparát. Jeho 64Mp hlavní fotoaparát je schopen pořizovat jasné, ostré, dobře exponované snímky při dobrém osvětlení a relativně slušné snímky při zhoršených světelných podmínkách, čemuž napomáhá OIS, díky kterému je telefon v režimu Noc schopen zachytit dostatečně solidní záběry.

Co se 8Mp ultraširokoúhlého fotoaparátu týká, tak ten není nijak výjimečný ani skvělý. Detaily a dynamický rozsah neodpovídají standardu hlavního fotoaparátu a obsahuje poměrně hodně šumu. Makro kamera s 2MP snímačem odvede slušnou práci při dostatku světla, ve zhoršených světelných podmínkách je ale použití doslova nesmyslné.

Co se 50MP selfie kamery s automatickým ostření týče, tak ten za dobrých světelných podmínek odvádí velmi slušnou práci. Navíc pro ženy jsou tu podobně jako u X80 Pro k dispozici různé zkrášlující efekty, které vás často dokáží změnit k nepoznání.

Baterie a výdrž

Pokud jde o baterii a nabíjení, tak zde musím pochválit, že vivo přineslo s X80 Lite 4500mAh baterii, s 44W kabelovým nabíjením, které je opravdu svižné a telefon nabije do 100% za něco málo přes hodinu. Navíc vivo dodává své zařízení i s nabíječkou a sluchátky, což se u střední třídy již dnes příliš nevidí s ohledem na šetření životního prostředí. Bohužel tu zcela chybí bezdrátové nabíjení a tím pádem i reverzní bezdrátové nabíjení jiných zařízení.

Telefon je díky kapacitě baterie bez problému schopen vydržet celodenní používání bez nutnosti dobíjení a to do takové míry, že jsem na konci dne měl k dispozici ještě nějakých 45% baterie. Ovšem v okamžiku, kdy začnete sdílet internet nebo více koukat na videa, se tento údaj snižuje, i tak je ale telefon schopen ustát jeden pracovní den. V testu baterie PCMark Work 3.0 vydržel 19 hodin a 44 minut, podotýkám, že test byl ukončen na 20% kapacity baterie a telefon do vypnutí hlásil ještě výdrž dalších 5 a čtvrt hodiny.

OS

vivo X80 Lite  běží na Androidu 12 s grafickou nadstavbou Funtouch OS 12 s předinstalovanými aplikacemi jako Facebook, TikTok, Netflix, Twitter a LinkedIn. Bohužel vivo v době psaní recenze neposkytlo žádné informace o tom, jak dlouho bude pro X80 Lite poskytovat aktualizace systému nebo bezpečnostní záplaty, což se zatím jeví tak, že jich nebude příliš mnoho.

Výrok

Celkově je vivo X80 Lite velmi podobný svému předchůdci v podobě V23 a jedná se o kompaktní všestranné zařízení střední třídy se zajímavým designem měnících se barev, dlouhou výdrží baterie avšak slabším čipem a nepříliš působivým kamerovým systémem.

PŘEHLED RECENZE
vivo X80 Lite
75 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-vivo-x80-lite-stredni-trida-pro-kazdodenni-pouzivani<font size="3">vivo X80 Lite velmi podobný svému předchůdci v podobě V23 a jedná se o kompaktní všestranné zařízení střední třídy se zajímavým designem měnících se barev, dlouhou výdrží baterie avšak slabším čipem a nepříliš působivým kamerovým systémem. <br/> <b> + Zajímavý design měnících se barev<br/> + Výdrž baterie <br/> + 44W nabíjení <br/> + Slušná primární kamera <br/> - Chybí bezdrátové nabíjení <br/> - Slabší čip než u V23 <br/> - Pouze jeden reproduktor <br/> - Chybí informace o množství aktualizací<br/> </b> </font>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno