Po  Snapdragon 8 Gen 1, se zdá, že se Qualcomm pravděpodobně poučil ze svých chyb a neúspěchů a uvedl na trh výrazně vylepšený Snapdragon 8 Plus Gen 1  díky vylepšenému výrobnímu procesu. Tato vylepšení budou pravděpodobně vidět v nadcházejícím Snapdragonu 8 Gen 2 spolu s potenciálně odlišnou konfigurací CPU, než jakou Qualcomm použil na předchozích vlajkových SoC.

Z toho, co víme, bude TSMC exkluzivně provádět objednávky na Snapdragon 8 Gen 2. Pro ty, kteří nevědí, Snapdragon 8 Plus Gen 1 je také sériově vyráběn společností TSMC v rámci svého 4nm procesu, takže při pohledu na provedená vylepšení dává Qualcomm zcela smysl zůstat u svého tchajwanského dodavatele. Bohužel vzhledem k tomu, že Apple je nejlukrativnějším klientem TSMC, neočekáváme, že nadcházející čipset bude vyroben 3nm procesem, protože ten je vyhrazen pro M2 Pro a M2 Max.

Místo toho TSMC pravděpodobně znovu použije svou 4nm architekturu k plnění objednávek Snapdragon 8 Gen 2, ale Qualcomm přidá spoustu vylepšení, aby zajistil, že překoná Snapdragon 8 Plus Gen 1 a zároveň poskytne lepší efektivitu. Jeden tipér již poznamenal, že počáteční vzorky připravované vlajkové lodi křemíku Qualcommu vykazují lepší energetickou účinnost, překonávají stávající Snapdragon 8 Plus Gen 1 a pravděpodobně překoná Samsung Exynos 2300. Při pohledu na takovou pozitivitu se přikláníme k tomu, že Qualcomm by se měl při svém nejnovějším uvedení držet u TSMC.

Samsung opět porazil TSMC v závodě o hromadnou výrobu 3nm čipů. Korejský výrobce oznámil svou 3nm technologii GAA téměř před měsícem, přičemž první várka by měla být zákazníkům dodána od 25. července. Bohužel, pokud je nám známo, žádný prodejce chytrých telefonů neoslovil Samsung kvůli jeho 3nm GAA čipům, alespoň prozatím. Pokud jde o Qualcomm, ten by mohl začít dávat objednávky Samsungu, pokud TSMC začne čelit problémům s masovou výrobou.

Společnost Samsung byla požádána, aby na požádání poskytla vzorky 3nm GAA společnosti Qualcomm, aby zjistila, zda uzel nové generace stojí za zvážení pro Snapdragon 8 Gen 2. Mohou být zváženy i další faktory, jako jsou náklady, takže pokud Samsung poskytne lepší nabídku než TSMC, Qualcomm to může vzít v úvahu. Bez ohledu na to, ke kterému dodavateli půjde, bude Qualcomm pečlivě zvažovat svou pozici, protože nebude chtít na svůj nadcházející Snapdragon 8 Gen 2 spoustu negativních ohlasů, jako se to stalo se Snapdragonem 8 Gen 1.

Potenciální specifikace a očekávaný výkon

Po několik generací Qualcomm zůstal u clusteru CPU „1 + 3 + 4“, včetně Snapdragon 8 Plus Gen 1. První jediné jádro přináší na stůl ultravýkon, následují tři méně výkonná jádra a nakonec čtyři jádra zaměřená pouze na efektivitu. Snapdragon 8 Gen 2 by se mohl ubírat jiným směrem s konfigurací „1 + 4 + 3“. Tento cluster CPU vám může znít divně, a to proto, že je.

Qualcomm zjevně místo tří zlatých jader hodlá použít čtyři, čímž pravděpodobně získá výhodu proti nově oznámenému MediaTek Dimensity 9200, který má konfiguraci „1 + 3 + 4“, a dalším SoC. S tím, co bylo řečeno, bude nový cluster CPU pravděpodobně následující a pro dobrou míru jsme také přidali frekvence každého jádra.

  • Jedno jádro Cortex-X3 běží na 3,40 GHz
  • Čtyři jádra Cortex-A715 běžící na frekvenci 2,80 GHz
  • Tři jádra Cortex-A510 běžící na frekvenci 2,00 GHz

Nová jádra by měla umožnit Snapdragonu 8 Gen 2 dosáhnout 20procentního zvýšení výkonu oproti Snapdragonu 8 Plus Gen 1, a to vše při zachování stejného odběru energie. V případě, že byste se chtěli podívat na jeho jednojádrový a vícejádrový výkon, objevilo se uniklé skóre Geekbench 5 Galaxy S23 Plus, které odhalilo pozoruhodné výsledky v obou testech.

Připravovaný testovací telefon získal 1485 a 4844 bodů  v jednojádrových a vícejádrových benchmarcích, takže i když je pomalejší než Apple A16 Bionic, Qualcomm se pomalu snaží tuto výkonnostní mezeru zacelit. Snapdragon 8 Gen 2 může také dorazit ve dvou variantách, obě s různými frekvencemi CPU pro jinou třídu produktů.

Výrobci, kteří upřednostňují své smartphony před elegantním tvarem, by mohli použít o něco pomalejší verzi Snapdragon 8 Gen 2, zatímco herní telefony by mohly mít nejlepší hardware ve své třídě. Kromě jedinečné konfigurace CPU se očekává, že Snapdragon 8 Gen 2 bude spárován s nejnovějším modemem Snapdragon X70 5G od Qualcommu, čímž dosáhne nové maximální rychlosti stahování a zároveň spotřebuje až o 60 procent méně energie.

Vylepšené streamování videa a kvalita díky podpoře nového kodeku

Snapdragon 8 Gen 2 by mohl být prvním od Qualcommu, který získá podporu AV1, což umožní lepší streamování. Tento kodek nabízí výjimečný upgrade pro lepší kvalitu videa a při stejné velikosti souboru. Při sledování ve stejné kvalitě videa AV1 zmenší velikost souboru, uvolní cenné místo a je o 30 procent účinnější než kodek H.265, což znamená, že dostupné zdroje vašeho smartphonu budou uvolněny.

Snapdragon 8 Gen 2 – Kdy to Qualcomm oznámí?

Qualcomm oficiálně oznámil svůj výroční Snapdragon Summit, přičemž prezentace začínají dnes tj. 15. listopadu a končí 17. listopadu. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno