Samsung uvedl na trh Galaxy Z Fold4 za bezmála 42 tisíc korun a již dříve informace hovořili o tom, že za vyšší cenou stojí vyšší výrobní náklady.

Nová analýza porovnává skládací vlajkovou loď s iPhone 14 Pro Max a z hlediska nákladů na hardware není mezi oběma zařízeními výrazný rozdíl, zejména s tím, co Samsung zákazníkům nabízí.

Fomalhaut Techno Solutions, společnost se sídlem na Tchaj-wanu, poskytla rozpis nákladů na komponenty pro Galaxy Z Fold 4. Analýza odhalila, že výroba každého z těchto zařízení stála Samsung 670 dolarů, přičemž ITHome uvádí, že náklady na výrobu tvoří 40% prodejní ceny.

Na druhou stranu Apple má náklady na výrobu svého iPhone 14 Pro Max ve výší 501 dolarů, což je 46% z prodejní ceny. I když je 33procentní rozdíl v nákladech na materiály obrovský, jedním z důvodů, proč má Samsung oproti Applu z jednoho zařízení vyšší zisk dán tím, že komponenty začal sám hromadně vyrábět. Díky tomu jsou dodávky spolehlivější a levnější.

U iPhonu 14 Pro Max byly náklady na jeho výrobu o 20 procent vyšší než v případě jeho předchůdce, zejména potom kvůli ceně čipu A16 Bionic, kdy každý jeden stál společnost 110 dolarů. Díky tomu je A16 Bionic dvakrát dražší než A15 Bionic a již nyní je jisté, že cena v roce 2023 neklesne.

Očekává se, že dokonce i Samsung pocítí nárůst cen, protože Snapdragon 8 Gen 2 pohánějící nadcházející řadu Galaxy S23 pravděpodobně najdeme v Galaxy Z Fold 5 a Galaxy Z Flip 5. Čipset je sériově vyráběn 4nm procesem TSMC, stejný, který se používá pro A16 Bionic, takže přirozeně to bude Qualcomm stát více a tato cena se následně přenese na Samsung a poté na koncového uživatele.

Ovšem i poté bude s největší pravděpodobností mít Apple vyšší náklady na svůj iPhone 15 Pro a iPhone 15 Ultra, protože SoC nové generace je údajně vyrobeno na špičkové 3nm architektuře TSMC. Vzhledem k tomu, že se TSMC říká, že zvýší ceny waferů nad hranici 20 000 USD , výroba špičkových modelů iPhone 15 by mohla být opět nákladnější než výroba Galaxy Z Fold 5.

Jak to ale nakonec bude, se teprve uvidí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno