Apple se znovu dostal do centra dění, tentokrát ale ne zcela v nejlepším možném světle díky pařížskému obchodnímu soudu, který v pondělí uložil společnosti pokutu ve výši 1,06 milionu dolarů.

Důvod této pokuty byl jednoduchý; Apple byl obviněn z toho, že ve svém App Store umožnil nekalé obchodní praktiky, které byly považovány za vykořisťovatelské vůči francouzským vývojářům aplikací.

Rozhodnutí si všimla agentura Reuters, která také uvedla, že Apple nebude muset provádět žádné změny ve svém App Store, ne proto, že by to nebylo nutné, ale očekává se, že požadované změny dorazí v krátké době. Je to díky připravovanému zákonu Evropské unie o digitálních trzích, který by v každém případě vyžadoval změny.

Mluvčí Applu údajně řekl, že společnost rozhodnutí přezkoumá a věří „v živé a konkurenční trhy, kde mohou vzkvétat inovace“.

Prostřednictvím App Store jsme pomohli francouzským vývojářům všech velikostí sdílet jejich vášeň a kreativitu s uživateli po celém světě a zároveň vytvořit bezpečné a důvěryhodné místo pro zákazníky.

Pokud jste zapomněli, počátkem tohoto roku byl parlamentem Evropské unie schválen zákon o digitálních trzích, přičemž antimonopolní legislativa přináší některé masivní změny, které nakonec naruší monopolní obchodní praktiky Applu v App Store. Legislativa bude vyžadovat, aby firma umožnila vývojářům používat ve svých aplikacích platební platformy třetích stran. Nejen to, ale legislativa umožní povolit vedlejší načítání aplikací v iOS a interoperabilitu iMessage s jinými platformami pro zasílání zpráv.

Pokud by to nestačilo, EU také přinutila společnosti jako Apple, aby do prosince 2024 zcela přešly se svými produkty na rozhraní USB-C. Vzhledem k tomu, že Apple má tržní kapitalizaci 2,1 bilionu dolarů, pokuta 1 milion dolarů se může zdát zanedbatelná. Ale je tu také soustavná řada dalších právních tlaků, které časem donutí Apple uvolnit kontrolu nad App Store.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno