Společnost Panasonic v roce 2022 představila nové televizory řady TX LZ2000 4K OLED s panely řady Master OLED Pro, kde se výrobce zaměřuje nejen na náročné filmové diváky, ale také se více soustředí na zájmy hráčů.

LZ2000 přichází s vylepšeným systémem reproduktorů Dolby Atmos a upraveným panelem Master OLED Pro. Děkujeme společnosti Panasonic za zapůjčení 65 palcové krasavice, která je k dostání v 55,65 a 77 palcích.

Základní specifikace

  • Úhlopříčka – 65″ (165,1 cm),
  • Maximální rozlišení – 4K Ultra HD,
  • Procesor – HCX Pro AI,
  • Podporované HDR standardy – HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision IQ,
  • Operační systém – My Home Screen,
  • SMART funkce – HbbTV, Ovládání hlasem, Webový prohlížeč, Aplikace – YouTube, NETFLIX, Amazon Prime Video, Disney+,
  • Kompatibilita s hlasovým asistentem – Google Assistant, Amazon Alexa,
  • Multimediální funkce – Přehrávání z USB, Nahrávání na USB, Světelný senzor, Calman Ready,
  • Bezdrátové připojení – WiFi, Bluetooth, DLNA, Miracast,
  • Vstupy a výstupy – USB, LAN, HDMI 2.1 2x, HDMI 2.0 2x, Sluchátkový výstup, Digitální optický/Digitální audio výstup, CI / CI+,
  • Výkon reproduktorů – 160W
  • Herní funkce – Obnovovací frekvence panelu – 100 / 120 Hz, Herní režim (GAME MODE), VRR (Variable Refresh Rate), AMD FreeSync Premium, Ideal for PlayStation 5,

Design

Po stránce designu je televizor Panasonic TX-65LZ2000E jasně podobný svému předchůdci řady JZ2000. Při pohledu zepředu se jedná o elegantní a nenápadnou OLED obrazovku s tlumeným designem a tmavými rámečky, které nijak nevyčnívají a neruší. Kvalita provedení je dokonalá přesně tak, jak jsou všichni od společnosti Panasonic zvyklí.

Díky spodnímu soundbaru a dalším několika reproduktorům na zadní straně které ve spolupráci dodává společnost Technics je TX-65LZ2000E tlustší než většina ostatních obrazovek, takže televizor bude více vyčnívat ze zdi, pokud se ji sem rozhodnete připevnit.

Kvalita obrazu

Zpracování obrazu televizoru Panasonic TX-65LZ2000E bylo přepracováno tak, aby byl obraz vždy přesný a úchvatný bez ohledu na podmínky, ve kterých se televizor používá. Dle HDTV testu je to nejpřesnější zpracování barev u OLED TV na světě. Výborný je také přechod z černé do bílé, pokud se budete držet kalibrovaných režimů, což je v případě HDR10 buď „režim Filmmaker“, nebo „Professional“.

Světelný výkon je opravdu působivý a stejný výkon HDR mohou poskytnout pouze televizory QD-OLED. LZ2000 nabízí konzistentně špičkový jas 1000nits a ještě více, pokud použijete režim ‚Dynamic‘, kde obraz dosahuje špičkových 1200nits. U Dolby Vision doporučuji přepnout na profil „Dolby Vision Dark“ aby obraz nebyl tak dynamický. Procesor HCX Pro AI u televizorů LZ2000 pracuje ve spolupráci s novými senzory, které zjišťují barvu okolního světla v místnosti a také jeho jas, aby kompenzovaly vliv vnějšího prostředí na naše vnímání barev.

TX-65LZ2000E má okouzlující a přirozenou reprodukci obrazu, která je okamžitě sympatická a vzbuzuje důvěru. Panasonic se nesnaží přikrášlovat obraz sytými barvami nebo umělou ostrostí, jakmile se na obraz podíváte jasně vnímáte, že je vše, jak má být. Panasonic TX-65LZ2000E je pro mě snadno jedním z nejlepších co se týče kvality obrazu a HDR. Dá se říct, že jsem za celý svůj život neviděl tak překrásný obraz u filmů a her, doslova jsem se na něj nemohl vynadívat.

Kvalita zvuku

Vlajkové modely OLED televizorů společnosti Panasonic berou kvalitu zvuku stejně vážně jako kvalitu obrazu a tento trend pokračuje i u modelů LZ2000. Televizor nadále využívá jedinečný integrovaný 360° zvukový systém Soundscape Pro, který zahrnuje vestavěné boční a horní reproduktory a výkonnou soustavu předních reproduktorů.

Novinkou u modelu LZ2000 jsou malé přední reproduktory, které reprodukují přesný zvuk díky funkci Beam Forming, která řídí zvuk v jednotlivých zónách. Budete si tak moci vychutnat přesnější kvalitu a zároveň minimalizovat potenciální rušivé vlivy. Kanály reproduktorů se nastavují pomocí mikrofonu zabudovaného v dálkovém ovladači, který přizpůsobuje zvuk akustice místnosti. Hlasitost a směrovost systému reproduktorů lze nastavit ve třech režimech: Přesné místo, Oblast a okolí. Funkce Přesné místo vysílá zvuk do konkrétního bodu. Oblast umožňuje posunout zvuk podle rozmístění skupiny osob, zatímco Bod zvyšuje hlasitost v jedné konkrétní oblasti, ale stále je zvuk slyšitelný pro všechny ostatní v místnosti.

Hraní her

Panasonic TX-65LZ2000E je také skvělý televizor pro hraní nejnovějších her. Zásluhou podpory standardu HDMI 2.1 s vysokým počtem snímků (HFR), variabilní obnovovací frekvencí (VRR) a technologií AMD FreeSync Premium. O nízký input lag se stará funkce ALLM (Auto Low Latency Mode). Pro 4K HDR je uvedena hodnota 14 ms což je velmi nízké číslo.

Ve hře GOW Ragnarok jsem si vychutnal působivý výkon televizoru v oblasti VRR, reprodukce barev a HDR, který je během hraní téměř nekompromisní a nedá se porovnat téměř s žádnou TV, kterou jsem měl doteď možnost vidět nebo na ní hrát. U Warzone 2 se mi dokonce díky této OLED TV začala líbit grafika a to hned na první pohled, jakmile jsem zapnul hru.

Battlefield 2042 a jeho krásné scenérie a rozlehlé bitevní pole s modrým nebem a sluncem je přesně dělaný pro Master OLED Pro. Vždy jsem měl pocit, že při hraní na PC je HDR u Her vymyté do šeda ať už jsem hrál na monitorech nebo TV, ale u Panasonic TX-65LZ2000E jsem ani jednou tento pocit neměl. Řada LZ2000 přináší výrazně lepší vizuální zážitek, díky kterému se jen velmi těžko s TV loučím. LZ2000 přináší také řadu dalších unikátnějších a hlubších herních funkcí: Můžete například vyvolat nový herní ovládací panel, který vám umožní přístup k podrobným informacím o přijímaném herním videosignálu (včetně snímkové frekvence, HDR a údajů o podvzorkování barev) nebo přístup k dalším nástrojům. Například nástroj Dark Visibility Enhancer vylepšení viditelnosti ve tmě vám umožní upravit téměř černé tóny, abyste snáze viděli skryté nepřátele.

Uživatelské rozhraní

Domovská obrazovka je dominantou televizí společnosti Panasonic, uživatelské rozhraní, které umožňuje mít ikony aplikací ve spodní části obrazovky, a nikoli rozhraní přes celou obrazovku, je podle mého názoru na obrazovce televizoru funkčnější a přístupnější. Rozhraní přes celou obrazovku, které se v posledních letech vloudilo do mnoha chytrých televizorů, se zdá být hlavně způsobem, jak propašovat více prostoru pro reklamy a „doporučení“ od partnerů. Takže tady zase pro LZ2000 palec nahoru. Zákazníkům společnosti Panasonic, bude zbytek uživatelského rozhraní povědomý, protože vypadá z velké části stejně jako dříve. Možností nastavení a doladění je mnoho a mimo pokročilé nabídky možná až příliš mnoho. Musím poznamenat, že mi chvilku trvalo, než jsem se do toho vpravil a dokážu si představit, že pro někoho to může být až příliš moc možností, ale po čase, jakmile si zvyknete tak Vám asi zase bohaté možností nastavení, pokud byste přešli ke konkurenci budou chybět.

Dálkový ovladač je díky kovovému krytu těžší, než byste čekali, a má vyhrazená tlačítka pro Netflix, Rakuten TV, Prime Video, Disney+, YouTube já osobně mám rád tenhle druh dálkových ovladačů, kde můžu jedním tlačítkem pustit požadovanou aplikaci třeba Netflix a nemusím se k němu dostávat třeba přes různá menu jako například u Samsungu a jejich úsporných ovladačů. Díky mnoha možnostem nastavení je ale ovladač zodpovědný za komplikovanější nastavení TV, jenž jsem zmínil výše je tu tlačítko Home, Options, My Apps, Apps. Zjednodušení nastavení by možná bylo na místě.

Bohužel ani tedy není vše dokonalé a co mě velmi zaskočilo je, že HBO Max na tomto televizoru není k dispozici, takže pro přístup ke streamovací službě budete muset připojit externí zařízení, například Chromecast. Nerozumím tomu, proč na tak skvělé TV za prémiovou cenu chybí tato služba. V čase psaní recenze běží seriál The Last of Us a velmi mě zamrzelo, že jsem si ho nemohl vychutnat právě na TX-65LZ2000E bez dalšího připojeného zařízení.

Další zajímavost, kterou bych zmínil a která může někomu způsobovat podobný problém je, že se mi nepodařilo televizor řádně připojit k mému staršímu hernímu routeru Netduma R1, kde při jakémkoliv pokusu o připojení (ať už bezdrát nebo drát) jsem vždy u dostupných streamovacích aplikací jako Netflix nebo Disney+ zaznamenal loading během puštěného pořadu a špatné fungování aplikace. Poznamenal bych, že u mé starší TV konkurenční značky se to neděje. Nedokázal jsem za celou dobu zjistit příčinu proč se tak děje, ovšem po odpojení Netdumy R1 a použití standardního (novějšího) routeru vše fungovalo jak mělo.

Závěr

Panasonic LZ2000 je špičkovým televizorem který vyniká kvalitou obrazu a zvuku. Je dobrou volbou pro ty, kteří chtějí excelentní obraz bez kompromisů, kde již nebudou muset investovat do rozsáhlého externího ozvučení, protože vestavěné reproduktory a zvukový

 

systém je nadprůměrně kvalitní. I hráči zde dostanou vše, co si jen mohou přát od HDMI 2.1 s HFR, velmi nízký input lag, VRR, ALLM, po velmi dobrý a přehledný Herní Ovládací Panel s dalšími možnostmi vylepšení našeho hraní. Můžu s jistotou říct, že jsem se nikdy

 

nesetkal s tak skvělým obrazem a to jak u monitoru, tak i žádné jiné TV. Vráskou na čele tak zůstává absence HBO Max a možná nekompatibilita se staršími routery.

 

PŘEHLED RECENZE
Panasonic TX-65LZ2000E
95 %
recenze-panasonic-tx-65lz2000e-dokonalost-v-obyvaku<font size="3">Panasonic LZ2000 je špičkovým televizorem který vyniká kvalitou obrazu a zvuku, bohužel však vzhledem ke své ceně nenabízí všechny dostupné streamovací platformy. <br/> <b> + Špičková kvalita obrazu<br/> + Skvělý zvuk<br/> + Herní režimy<br/> + Maximum technologií<br/> - Absence HBO MAX<br/> - Možná nekompatibilita se staršími routery<br/> </b> </font>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno