V loňském roce se mezi výrobci chytrých telefonů odehrál souboj o to, kdo jako první nabídne 200 MP fotoaparát a jak moc kvalitní snímky bude produkovat. Mezi prvními, kdo takové zařízení nabídl, byla Motorola (Lenovo) se svou vlajkovou lodí Moto Edge 30 Ultra.

I když Motorola spadá se svými telefony spíše do střední třídy, tak Edge 30 Ultra je konečně zařízením, které míří výš. Motorola Edge 30 Ultra kombinuje zakřivené sklo na přední a zadní straně s hliníkovým rámem, takže okamžitě působí prémiově.

Telefon je velmi tenký s jen 8,4 mm a není příliš těžký s hmotností 198,5 g. Je vybaven 6,67palcovým OLED displejem obnovovací frekvencí 144 Hz a rozlišením 1080 x 2400 pixelů (zde je telefon o něco méně ostrý než třeba nejlepší iPhony a Samsungy). Podporováno je i video s HDR10+. S maximálním jasem 1250 nitů, je displej velmi dobře viditelný a to i za velmi slunečného počasí.

Na spodní straně telefonu je port USB-C, reproduktor a místo pro vložení Simky. Napravo je kolébka hlasitosti a tlačítko napájení, zatímco na horní straně je označení Dolby Atmos, které dává tušit, že slušnou kvalitu zvuku. Záda telefonu jsou v černé matné barvě, na které neulpívají otisky prstů ani nijak  neodráží sluneční paprsky. Celkově se díky ostrým hranám velmi dobře drží.

O biometrické zabezpečení se stará čtečka otisků prstů v displeji a v nastavení nechybí ani podpora pro odemykání obličejem.

o napájení se stará baterie s kapacitou 4610 mAh, která při běžném užívání vydrží bez problému celý den. V PC Mark testu vydržela 18 hodin a 27 minut, přičemž test byl ukončen na 20% kapacity baterie. To je velmi dobrý výsledek. Velmi rychlé 125W nabíjení a 50W bezdrátové nabíjení zajišťuje, že i při vybití v průběhu dne, bude zařízení brzy připraveno k dalšímu používání.

Pokud jde o fotoaparát, tak Motorola Edge 30 Ultra, je vybaven primárním 200MP snímačem, což je nejnovější ISOCELL HP1 společnosti Samsung. Jedná se o 1/1,22palcový senzor, který je fyzicky větší než senzor v iPhone 14 Pro Max.

Snímač s rozlišením 200 MP zachycuje ve výchozím nastavení 12,5 MP fotografie. Fotoaparát také těží z OIS a širokoúhlého objektivu se světelností f/1,9. Dva další fotoaparáty na Edge 30 Ultra jsou méně výrazné, přičemž 12MP teleobjektiv poskytuje pouze dvojnásobný rozsah zoomu a velmi tradiční 12MP rozlišení.

Naštěstí Motorola stále obsahuje konkurenceschopný ultraširoký fotoaparát, který kombinuje 50MP snímač s clonou f/2,2, velký 1/2,76palcový snímač a automatické ostření. Posledně jmenovaný bod znamená, že ultraširokoúhlý fotoaparát Edge 30 Ultra dokáže zachytit makro snímky i tradiční ultraširokoúhlé fotografie.

Velký počet pixelů není omezen jen na zadní stranu telefonu, ale selfie fotoaparát je 60MP modul s objektivem f/2,2 a 1/2,8palcovým snímačem. Standardně pořizuje fotografie s rozlišením 15 megapixelů

Režimy fotografování Motoroly Edge 30 Ultra jsou velmi tradiční a zahrnují zpomalený pohyb, Fotografie, Video, Portrét, Pro, Panorama, Duální snímání (pro fotografie a video), Noční vidění, Skenování dokumentů, Spot color, Ultra-Res a Timelapse.

Jak asi tušíte, tak Ultra-Res je právě pro zachycení snímků pomocí 200MP plného rozlišení.

Velký snímač Edge 30 Ultra s vysokým rozlišením dokáže také natáčet video v rozlišení až 8K, a pokud jste spokojeni se snímáním ve 4K, můžete zapnout i nahrávání s HDR10.

Fotografie, které si můžete prohlédnout níže jsou pořizovány ve třech rozsazích v rámci uživatelského rozhraní – 0,5x, 1x a 2x. Jak si můžete sami povšimnout, tak primární kamera je jednoznačně nejlepší, tak za dobrých světelných podmínek odvedou všechny přinejmenším dobrou práci. Všechny fotografie ale mají o něco vyšší kontrast, než co vídáme u jiných zařízení, to znamená, že hardware je lehce brzděn softwarovým zpracováním telefonu.

Jak asi tušíte, tak Ultra-Res je právě pro zachycení snímků pomocí 200MP plného rozlišení. Obrovský snímač primárního fotoaparátu také zachytí krásně malou hloubku ostrosti při fotografování blízkých objektů a tento režim zachová za ideálního osvětlení spoustu detailů.

Co se selfie kamery týče, tak zde Edge 30 Ultra ztrácí na drobných detailech, zejména co se pleti týče. Možná by pomohlo použití fotografických aplikací třetí strany, nebo softwarový upgrade přímo od Motoroly.

Edge 30 Ultra i v době testování (únor 2023) stále běžel na Androidu 12 a aktualizace na nový systém byla i při odesílání na kraji března v nedohlednu. Když už je tu řeč o softwaru, tak funkce Ready For společnosti Motorola je velmi zajímavá. Edge 30 Ultra, připojený k zařízení se systémem Windows, může zobrazovat aplikace, zrcadlit uživatelské rozhraní vašeho telefonu, používat telefon jako web kameru a další.

Edge 30 Ultra ve spojení s mocnou čipovou sadou Snapdragon 8+ Gen 1 Edge 30 Ultra, až 512GB úložištěm a 8GB nebo 12GB RAM je výkonných herním telefonem, který se nezadýchá u žádné z aktuálních her. V testu Wild Life Extreme telefon dosáhl skóre 2751 bodů a v tabulce se tak usadil mezi zařízení Moto Razr 2022 a Huawei Mate 50. V performance testu PC Mark dosáhl Edge 30 Ultra scóre 15698 bodů.

Pokud by software fotoaparátu Motorola Edge 30 Ultra zpracovával snímky o poznání lépe, mohl se stát jasným favoritem na fotomobil roku, protože design, kvalitní displej, výkonný hardware a velmi dobrá výdrž baterie jsou jsou věci, díky nimž stojí zařízení za úvahu a to nemluvíme o ceně. Pro mnohé tak bude Moto Edge 30 Ultra skvělou volbou, ale uživatelé nároční na fotografie, budou bezesporu nuceni sáhnout jinam.

PŘEHLED RECENZE
Motorola Edge 30 Ultra
90 %
Adam Jacik
Hráč, fanoušek technologií a rychlých aut
recenze-motorola-edge-30-ultra-vykonny-mobil-s-200-mp-fotakem<font size="3">Motorola Edge 30 Ultra je tím nejlepším co aktuálně společnost na trhu nabízí. Sympatický design, skvělý hardware, velmi solidní výdrž baterie a rychlé nabíjení bohužel kazí softwarové zpracování obrazu, které brzdí 200MP fotoaparát. <br/> <b> + Design<br/> + Výkonný hardware<br/> + Rychlé drátové i bezdrátové nabíjení<br/> + Dodává se včetně silikonového pouzdra a nabíječky<br/> - Softwarové zpracování fotografií<br/> - Selfie kamera ztrácí detaily<br/> - Stále nemá nejnovější Android<br/> </b> </font>

2 KOMENTÁŘE

  1. Je to fajn mobil, ale nečekejte, že to umí fotit. Je to lepší než ostatní Motoroly, ale na Samsung to nemá! Asi jako porazit s Octavií našlapaný Porsche. Video a fotky za mě zatím průměr/podprůměr na hezkou fotku musíte mít ideální podmínky. Jinak všechno ostatní je fajn až super za ty peníze je to dobrá koupě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno