Apple, Samsung a další výrobci telefonů, bez ohledu na to, zda jejich zařízení mají vyšší cenu než ostatní; všechny jsou dodávány s nevyjímatelnými bateriemi. Pokud by tak či onak uživatelé chtěli provést výměnu baterie, pokud by původní články ztratily svou celkovou kapacitu, potřebovali by k dokončení procesu sofistikované nástroje.

EU si přeje tento náročný úkol zjednodušit a vyvíjí tlak na společnosti, aby umožňovaly snadnou vyjímatelnost baterií. Jediný problém je, že zákon vstoupí v platnost za několik let.

Po úpravách předchozího zákona hlasovalo 587 členů Evropského parlamentu pro to, aby byla všechna zařízení dodávána se snadno vyměnitelnými bateriemi. Pojem „snadno“ může být pro někoho nejednoznačný a to, co je výjimečně obtížné pro ty, kteří provádějí výměnu baterie smartphonu poprvé, bude jiné osobě, která tento proces absolvovala několikrát, připadat jako dětská hra.

Naštěstí EU šla více so hloubky a uvedla, že výměna baterií by k provedení tohoto úkolu neměla vyžadovat nástroje, což naznačuje, že by se do světa chytrých telefonů mohla opět vrátit odnímatelná záda. Mějte však na paměti, že tento zákon vstoupí v platnost až v roce 2027 a dotkne se pouze zemí, které spadají do EU, tedy i nás. Musíme zjistit, zda společnosti jako Apple a Samsung upraví design svých smartphonů na základě nového zákona tak, aby byla výměna jednoduchá.

Je třeba si uvědomit, že začlenění snadno odnímatelných zadních částí bude znamenat, že tyto telefony ztratí odolnost vůči vodě, pokud nebude aplikován dobře promyšlený design. Přesto mají společnosti dostatek času, protože zákon nevstoupí v platnost dříve než v roce 2027, takže zbývá ještě tři a půl roku na to, aby společnosti jako Apple a Samsung zahájily redesign svých zařízení pro EU.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno