Apple Vision Pro je přinejmenším přehnaně drahý kousek moderní technologie, jehož cena za 256GB model je kolem 100 tisíc korun, ale proč stojí zaryté zákazníky společnosti celé jmění?

Inu, možná to má co do činění s tím, kolik stojí výroba každého jednoho headsetu, a podle nejnovějších informací vychází všechny díly spolkečnost Apple na více než 1 500 dolarů. Zpráva také uvádí, že většinu této částky tvoří obrazovky micro-OLED s vysokým rozlišením a hustotou pixelů a rozlišením dvou 4K, které mají přinést nejlepší vizuální zážitek z VR headsetu pro rozšířenou realitu.

Jak uvedla CNBC, společnost Omdia poskytla odhad „nákladů“ Apple Vision Pro, který činí 1542 dolarů, a to jsou pouze náklady na komponenty, nikoli na výzkum a vývoj, balení, marketing nebo ziskovou marži společnosti Apple. Většinu těchto nákladů tvoří dvě obrazovky 4K micro-OLED, které pocházejí od společnosti Sony a každá stojí 228 dolarů, celkem tedy 456 dolarů. Přirozeně, zapojení dalších výrobců panelů bude pravděpodobně dalším cílem společnosti Apple, až bude chtít uvést na trh nástupce této soupravy, a podle dřívější zprávy prý technologický gigant nyní prověřuje dva čínské dodavatele displejů, aby snížil tyto náklady.

Zbývající komponenty nebyly ve zprávě uvedeny, ale to by nemělo velký význam, zejména vzhledem k tomu, že 4K displeje nesou 30 % z celkové částky 1542 USD. Není třeba opakovat, že aby Apple mohl tuto kategorii vynést do nových výšin, musí představit levnou variantu, přičemž podle dříve zveřejněných informací je nejbližší odhadovaný termín jejího uvedení na trh rok 2025. Navíc se uvádí, že cenově dostupnější verze Apple Vision Pro přijde s několika downgrady, včetně horšího displeje, přičemž headset bude údajně poháněn SoC pro iPhone namísto Macu.

Druhými nejdražšími součástkami, které se nacházejí uvnitř Apple Vision Pro, jsou čipové sady M2 a R1, protože na těchto dvou 4K panelech micro-OLED musí být něco, co pohání obsah. I když se odhady nezmiňují o ceně čipů, rozdíl mezi nimi a displeji bude pravděpodobně obrovský, protože M2 se nachází i v několika variantách přenosných MacBooků a ty nestojí ani zdaleka tolik, kolik by odpovídalo částce 3 499 USD. Jeden z analytiků předpověděl, že Apple Vision Pro by se měl začít masově vyrábět až v roce 2027, přičemž jeho uvedení a uvedení levného modelu závisí na tom, zda se společnosti podaří v budoucnu snížit náklady na komponenty.

V jiné zprávě se také uvádí, že majitelé Apple Vision Pro se potýkají s praskáním předních panelů, více o tom zde.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno