V dnešní zrychlené IT době je jedním z klíčových prvků mít doma a nebo v práci rychlý a zabezpečený internet. To vše je úzce propojené nejen s internetovým tarifem, ale také s výběrem správného routeru.

Ten zapůjčený od poskytovatele internetových služeb nemusí být nejvýhodnější a nejspolehlivější. Mnoho uživatelů ještě používá Wi-Fi 5 a nebo dokonce staré Wi-Fi 4 routery. Pokud hledáte zařízení obsahující nejnovější technologie, moderní přenosové rychlosti, šifrované zabezpečení sítě, snadné nastavení v místní lokalizaci, pak je výběr Asus routeru správným rozhodnutím. Tato značka totiž, jak jistě víte, není známá jen díky notebookům, monitorům či základním deskám, ale i skrze letité zkušenosti právě také v bezdrátových zařízeních.

Ačkoliv velká část routerů Asusu je zaměřena na hráče a jejich priority, ve všech scénářích využití a nastavení nabídnou to stejné, co potřebuje i běžný uživatel. Ať už potřebujete stahovat velké soubory, streamovat sportovní přenos nebo filmy, potřebujete ten nejlepší gaming router pro co nejlepší stabilitu hry s co nejnižší odezvou. U Asus si vyberete od základních variant až po routery, které zvládnou mnoho aktivit najednou bez zaváhání.

Wifi 7 – připojení za hranicí rychlosti

WiFi 7 (802.11be) je již sedmou generací standardu 802.11, který započal už v roce 1997. Nabízí všechny výhody moderních WiFi 6 a 6E a dále rozšiřuje několik stávajících věcí na nový level. Například 320MHz šířku kanálu v 6GHz frekvenčním pásmu (širší kanál pak umožní větší množství dat, které tam mohou současně proudit) a 4K-QAM (za stejný čas lze nyní stahovat a nebo uploadovat více dat). Přináší i nové funkce jako multi-link a MRU. V porovnání s předchozí a stále moderní WiFi 6 lze dosahovat teoreticky až 4.8x vyšších přenosových rychlostí a nižší latence. Než přišlo WiFi 7, přenosy byly omezeny pouze na jedno pásmo, např. 2.4 GHz a nebo 5GHz, díky MLO (multilink operation) se může koncové zařízení jako telefon, notebook nebo počítač se základní deskou ASUS s integrovanou WIFI 7 kartou (aktuálně dostupných v portfoliu devět modelů) nebo osadit novou PCE WIFI 7 kartu a připojit se k více pásmům současně a využít tak plné spektrum šířky pásem.

Více o standardu Wifi 7 zjistíte ZDE

Zdroj: Asus

Do budoucna se počítá také s funkcí Multi-RU a Puncturing, díky nim budou zařízení Wi-Fi 7 moci plně využívat zbývající část kanálů, která není využívána nebo rušena.

Co je vlastně ta rozšiřitelnost?

Rozšiřitelné routery poskytují jedinou kompaktní WiFi síť pro celou domácnost. Když je třeba síť rozšířit, můžete jednoduše přidat další síťovou jednotku. Tento systém nevyžaduje, abyste přepínali mezi sítěmi, když budete v domě přecházet mezi místnostmi s telefonem nebo notebookem v ruce. Routery ve vaší síti budou spolupracovat, aby určily, který z nich poskytuje nejlepší signál pro každé připojené zařízení, a budou si navzájem plynule předávat připojení bez jakékoli interakce z vaší strany. Běžný router a WiFi extender jsou mnohem méně pohodlné řešení. Možná budete muset vypínat a zapínat WiFi pokaždé, když se budete pohybovat po domě, jen aby zůstalo vaše zařízení připojeno. V některých případech, i když jste blíže hlavnímu routeru, může být vaše zařízení stále připojeno k WiFi extenderu, který může vysílat slabší signál, protože se nachází v jiné místnosti.

Krátká poznámka pro všechny, kteří v současné době používají router kompatibilní s AiMesh – v podstatě jakýkoliv router ASUS vyrobený od roku 2018. I když přejdete na Wi-Fi 7, nemusíte toto zařízení vyměňovat ani vyhazovat do koše. Můžete jej využít jako uzel nebo jeden z vícero uzlů v síťovém systému mesh.

Bezpečnost je samozřejmostí

Routery ASUS obsahují ochranu ASUS AiProtection (Classic nebo verzi Pro), která využívá aktualizace od společnosti Trend Micro k automatickému zabezpečení domácí sítě. AiProtection blokuje škodlivé weby, detekuje a izoluje infikovaná zařízení. Aplikace Instant Guard nabízí zabezpečený server VPN pomocí jediného ťuknutí, čímž dodává solidní zabezpečení jakékoli veřejné WiFi síti. Rodiče mohou zase díky pokročilým ovládacím prvkům snadno sledovat online aktivity svých dětí, omezit jim čas strávený u obrazovky a také přizpůsobit nastavení pro každé připojené zařízení – to vše v jediné aplikaci. V porovnání s tím většina konkurenčních extenderů nabízí jen základní zabezpečení WPA2 nebo WPA3 bez jakýchkoli pokročilých funkcí a chybí jim i možnost centrálního ovládání.

 Abychom vám usnadnili upgrade, shromáždili jsme nejrůznější routery, které budou vyhovovat právě vašim potřebám. Ať už chcete špičkový router s WiFi 7, nebo skromnější, ale stále významný upgrade s routerem podporujícím WiFi 6E nebo WiFi 6, pro každý rozpočet a případ použití se zde něco najde. Stejně tak jsme kromě tradičních Wi-Fi routerů představili také několik nejlepších mesh rozšiřitelných routerů a  systémů, které vám poskytnou WiFi v celé domácnosti bez nutnosti používat nevýhodný WiFi extender

Níže se seznamte s našimi tipy, které budou vyhovovat vašim potřebám. Pokud potřebujete pokrýt signálem obzvlášť velkou oblast, pak využijte možnosti našich rozšiřitelných routerů do Aimesh zapojení.

TOP WIFI 7 výkonností bestie

ROG Rapture GT-BE98 (BE25000)

Zdroj: Asus

Pokud od svého routeru očekáváte pořádné možnosti jako třeba obsluhovat mnoho chytrých domácích a bezpečnostních zařízení a nebo používáte síťové úložiště pro streamování do domácího multimediálního centra nebo pro zálohování svých projektů. Možností je tu celá řada. Všichni, od streamerů na Twitch přes podnikatele až po hardcore hráče, vyžadují vysoce výkonné sítě. Přesně to získáte s naší řadou WiFi 7. Špičkový model ROG Rapture GT-BE98 Pro byl vytvořen s cílem překonat současné možnosti. Díky ne jednomu, ale hned dvěma 6GHz pásmům budete mít k dispozici výkonnou možnost vyhrazeného bezdrátového zázemí. S maximálním součtem rychlostí 24,4 Gbps. Dva 10G porty a čtyři 2.5G porty vám poskytnou maximální výkon a všestranné možnosti připojení k síti. A díky čtyřjádrovému 2,6GHz procesoru budete mít k dispozici výkon, který zvládne i ty nejnáročnější síťové scénáře.

Zakoupit můžete ZDE

Tvrďáci pro každý síťový přenos – rodina TUF

TUF Gaming AX3000 V2

Pokud hledáte mid-range router, s opravdu dobrým výkonem Wi-Fi a silným pokrytím a dobrým poměrem ceny, jsou zde dva tvrďáci z rodiny TUF. A konkrétně TUF-AX3000 V2, který splňuje všechny základní požadavky: moderní hardware, který zvládne mnoho připojených zařízení, dobrý výkon Wi-Fi 6 (AX3000), spoustu cenných funkcí a vynikající zabezpečení.

Zdroj: Asus

 

Díky podpoře připojení k internetu rychlostí 2,5 Gb/s a funkci Link Aggregation je také ideální pro lidi, kteří chtějí svou síť zabezpečit do budoucna. Samozřejmostí, jako u všech ASUS routerů je součást AiProtection Pro. A samozřejmě je součástní skupiny rozšiřitelných routerů, díky funkci AiMesh. Velmi se nám líbí jeho desing a doporučujeme ho všem, kteří chtějí router Wi-Fi 6, který nabízí dobrý poměr ceny a výkonu.

Více  se dozvědět o tomto routeru můžete například v této recenzi:

Zakoupit můžete ZDE

Základní router pro gigabitové připojení

Zdroj: Asus

Asus RT-AX57 je cenově dostupný dvoupásmový router, který využívá technologii Wi-Fi 6 (AX3000) a poskytuje vysokou propustnost ve středně velkých domácnostech a kancelářích. Je vybaven základními nástroji rodičovské kontroly a zabezpečení sítě, které pomáhají chránit síť a klienty, pro elementární, nenáročné domácí použití je to naprosto vyhovující Wi-Fi 6 řešení.

Zakoupit můžete ZDE

Nejenom cestovní router

Asus RT-AX57 GO

Na poměry bezdrátových routerů je RT-AX57 Go pozoruhodně malý. Má přibližně stejnou velikost a tloušťku jako dvojité pouzdro na CD, pokud si na ně vzpomínáte. A je napájen pomocí USB-C portu, takže klidně nabíječkou pro mobilní telefon nebo powerbankou.

Zdroj: Asus

Většina cestovních routerů se zaměřuje na kritické funkce, které většina lidí požaduje, konkrétně na funkci přístupového bodu k hotelovému kabelovému připojení k internetu nebo portálu ke službě WISP. RT-AX57 GO má však šest režimů: funguje jako běžný bezdrátový směrovač, přístupový bod, bezdrátový opakovač, mediální most, uzel AiMesh a veřejný přístupový bod (WISP). Kromě toho port USB umožňuje připojení telefonu k dalším zařízením a distribuci jeho připojení k mobilním službám (funkce Mobile Tethering je součástí všech Asus routerů s porty USB) . To je více funkcí, než nabízí mnoho specializovaných domácích routerů, a díky těmto funkcím je mnohem pravděpodobnější, že RT-AX57 Go využijete znovu, pokud zrovna necestujete. Levnější routery mají tendenci dělat kompromisy v oblasti bezpečnostních funkcí, ale tento model má možnosti VPN, které podporují jak VPN Fusion, tak Instant Guard.

Pro více informací o využití tohoto routeru:

Zakoupit můžete ZDE

Článek Jaký si vybrat router Asus v roce 2024? Poradíme vám se nejdříve objevil na GAME PRESS.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno