Po nepořádku, ve kterém byl byl Snapdragon 8 Gen 1, se Qualcomm pravděpodobně poučil ze svých chyb a neúspěchů a uvedl na trh výrazně vylepšený Snapdragon 8 Plus Gen 1, díky vylepšenému výrobnímu procesu.

Tato vylepšení budou pravděpodobně vidět v nadcházejícím Snapdragonu 8 Gen 2 spolu s potenciálně odlišnou konfigurací CPU, než jakou Qualcomm použil na předchozích vlajkových SoC.

Z toho, co víme, bude TSMC exkluzivně dodávat čipy na Snapdragon 8 Gen 2. Snapdragon 8 Plus Gen 1 je také sériově vyráběn společností TSMC v rámci svého 4nm procesu, takže při pohledu na provedená vylepšení dává Qualcommu smysl zůstat u svého tchajwanského dodavatele. Bohužel, protože Apple je nejlukrativnějším klientem TSMC, neočekávejte, že nadcházející čipset bude vyroben 3nm procesem, protože ten je vyhrazen  pro M2 Pro a M2 Max.

Místo toho TSMC pravděpodobně znovu použije svou 4nm architekturu k plnění objednávek Snapdragon 8 Gen 2, ale Qualcomm přidá spoustu vylepšení, aby zajistil, že překoná Snapdragon 8 Plus Gen 1 a zároveň poskytne lepší efektivitu. Informace již hovoří o tom, že chystané vlajkové lodi Qualcommu vykazují lepší energetickou účinnost, překonávají stávající Snapdragon 8 Plus Gen 1 a pravděpodobně překoná Samsung Exynos 2300.

Samsung opět porazil TSMC v závodě o hromadnou výrobu 3nm čipů. Korejský výrobce oznámil svou 3nm technologii GAA téměř před měsícem, přičemž nyní Samsung oslavil svou první dodávku. Bohužel, pokud je nám známo, žádný prodejce chytrých telefonů neoslovil Samsung kvůli jeho 3nm GAA čipům, alespoň prozatím. 

Potenciální specifikace a očekávaný výkon

Po několik generací Qualcomm zůstal u clusteru CPU „1 + 3 + 4“, včetně Snapdragon 8 Plus Gen 1. První jediné jádro přináší ultravýkon, následují tři méně výkonná jádra a nakonec čtyři jádra zaměřená pouze na efektivitu. Snapdragon 8 Gen 2 by se mohl ubírat jiným směrem s konfigurací „1 + 2 + 2 + 3“. Toto jediné vysoce výkonné jádro má mít kódové označení Makalu, následované dvěma jádry Makalu, dvěma jádry Matterhorn a třemi jádry Klein R1.

Pokud vás kódová označení jader pletou, všimněte si, že nedávno ARM oznámilo řadu nových návrhů CPU nazvaných Cortex-X3, Cortex-A715 a aktualizovaný Cortex-A510 s celkovými vylepšeními. Cortex-X3 má kódové označení Makalu, zatímco Cortex-X715 má kódové označení Matterhorn, a konečně Cortex-A510 má kódové označení Klein R1. Při pohledu na tuto konfiguraci budou celkem tři jádra Cortex-X3, ale stejně jako u přístupu Qualcommu máme pocit, že jedno z nich bude běžet na vyšší frekvenci než zbývající dvě.

Zda je to příznivá konfigurace CPU pro vytlačení více výkonu ze Snapdragonu 8 Gen 2 a zároveň zabránění tepelnému škrcení, teprve zjistíme.

Kromě jedinečné konfigurace CPU se očekává, že Snapdragon 8 Gen 2 bude spárován s nejnovějším modemem Snapdragon X70 5G od Qualcommu, čímž dosáhne nové maximální rychlosti stahování a zároveň spotřebuje až o 60 procent méně energie.

Vylepšené streamování videa a kvalita díky podpoře nového kodeku

Snapdragon 8 Gen 2 by mohl být prvním od Qualcommu, který získá podporu AV1, což umožní lepší streamování. Tento kodek nabízí výjimečný upgrade pro lepší kvalitu videa a při stejné velikosti souboru. Při sledování ve stejné kvalitě videa AV1 zmenší velikost souboru, uvolní cenné místo a je o 30 procent účinnější než kodek H.265, což znamená, že dostupné zdroje vašeho smartphonu budou uvolněny.

Snapdragon 8 Gen 2 – Kdy to Qualcomm oznámí?

Qualcomm oficiálně oznámil svůj výroční Snapdragon Summit, přičemž prezentace začínají 14. listopadu a končí 17. listopadu. Vzhledem k minulým plánům spuštění bude Snapdragon 8 Gen 2 pravděpodobně oznámen 14. listopadu.

Celkově jsou očekávání ohledně Snapdragonu 8 Gen 2 velmi vysoká, zejména když se Snapdragon 8 Plus Gen 1 ukázal jako důstojný konkurent A15 Bionic, protože v herním testu porazil vlajkovou loď SoC společnosti Apple.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno